SvD Näringsliv skriver att sociala medier eldar på aktieintresset bland kvinnor. Tusentals medlemmar i olika Facebookgrupper pratar aktier – ett förhållande som uppstått på bara ett år, enligt tidningen.

ANNONS

”Det är fortfarande många som tycker att kvinnor inte ska hålla på med pengar”, säger Christina Engelen, som skapade Facebookgruppen ”Tjejer som gillar aktier”, till SvD Näringsliv, som konstaterar att bara 24 procent av aktiehandlarna hos nätmäklare som Nordnet och Avanza är kvinnor.

Resten är män. Och män har historiskt dominerat börshandeln.

Men på senare år har trenden gått åt ett annat håll alltså. Fler kvinnor har fått upp ögonen för aktier och andelen kvinnor har också vuxit med 40 procent när det gäller nya kunder hos Avanza, enligt Svenska Dagbladet.

Hos Nordnet har andelen kvinnor bland nya kunder hittills i år vuxit med 37 procent, framgår det.

”Sett till antal är det fler kvinnor som kommer till oss än någonsin tidigare”, berättar Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, i artikeln.

Banker har på senare år medvetet riktat fokus på kvinnor, samtidigt har Facebookgrupper bildats där kvinnor tar plats och snackar aktier.

”Jag tror att tillväxten hänger ihop med att vi nått den här målgruppen i sociala medier. Vi märker ett ökat intresse även på Twitter och i våra sociala kanaler där man ser att kvinnor är inne och ställer frågor. Den här världen av pengar har varit väldigt mansdominerad, allting har utvecklats av män och då tror jag att språk och annat har präglats av det också”, säger Eva Trouin till SvD.

Christina Engelen har alltså startat Facebookgruppen ”Tjejer som gillar aktier” där medlemmarna uppges vara mellan 16 och 83 år och diskuterar aktier, börs och investeringar. Christina Engelen har själv sysslat med aktier sedan hon var 16 år, även om en bankman fick henne att dra öronen åt sig när han påstod att aktier är för riskfyllt och inget tjejer ska hålla på med.

”Det satte lite ribban för mig. Jag smög med det och läste Dagens Industri på toaletten på jobbet för att ingen skulle se att jag var intresserad. Då var jag ganska ensam om mitt intresse, men jag upplever att det är helt annorlunda i dag och tror att det hänger ihop med att man har fokuserat mer på kvinnor”, säger Christina Engelen till Svenska Dagbladet, som uppger att var fjärde medlem i föreningen Aktiespararna i dag är kvinna och att kvinnliga medlemmar ökar hela tiden.

ANNONS
ANNONS

Även ”Blondinbella”, stjärnbloggerskan Isabella Löwengrip, står bakom en Facebookgrupp som enligt artikeln samlat nästan 50.000 kvinnor på mindre än ett år.

MISSA INTE: Tsunami hotar börsen: ”Investerarna livrädda” [DagensPS] >

LÄS ÄVEN: Spana in experternas värsta börsminor [DagensPS] >