Som DagensPS alltså tidigare berättat har Nordea hotat med att flytta huvudkontoret utomlands, till Köpenhamn eller Helsingfors, om regeringen gör verklighet av den nya bankskatten.

ANNONS

I dag på torsdagsmorgonen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som vi rapporterat, ett förslag på höjda resolutionsavgifter. Ökningen blir mest kännbar för bankerna 2018. Därefter kommer avgifterna som bankerna måste betala in till den så kallade resolutionsreserven – i händelse av en bankkris – att trappas ned fram till 2025 då regeringen beräknar att resolutionsreserven är fylld.

Att resolutionsavgiften inte ökar efter 2018 anses vara en kompromiss från regeringens sida, men huruvida det påverkar Nordeas flyttplaner är oklart.

Nordea ”lägger locket på”, konstaterar bland annat SVT Nyheter.

Något planerat styrelsemöte med anledning av regeringens besked finns heller inte i kalendern, enligt storbankens presschef Petter Brunnberg.

”Det finns inget styrelsemöte i dag som jag känner till. Jag har ingen information om något sådant”, säger han till sajten.

Nordea har för avsikt att fatta beslut om en eventuell flytt av huvudkontoret före augusti.

Sverige har högre resolutionsavgifter än andra länder och dessa höjdes nyligen till 7 miljarder kronor i år, enligt SVT.

ANNONS
ANNONS

Med det nya förslaget höjs avgiften med ytterligare 3 miljarder kronor nästa år och 6 miljarder per år från och med 2019.

MISSA INTE: Trots Nordeahot höjer regeringen bankskatten [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Nordeabossen: Ingen ko som man mjölkar [DagensPS.se] >