Storbanken tror att räntehöjningen dröjer.

ANNONS

aktieinvest-sponsorbanner

Nordea tror att en första räntehöjning från Riksbanken dröjer ända till början av 2019. Detta eftersom inflationen sjunker under målet, skriver banken i sin senaste konjunkturprognos.

Dessutom skapar bostadsmarknaden osäkerhet om konjunkturen och inflationen på sikt då högre räntor kan få oönskade effekter, resonerar banken.

Prognosen är att inflationen, mätt som KPIF, i genomsnitt landar på 1,8 procent i 2018 och 2019. Förra året väntas den ha snittat 2,0 procent, vilket är i linje med Riksbankens inflationsmål.

”Vi räknar med att Riksbanken ligger still under hela 2018. En första räntehöjning dröjer till inledningen av 2019. Viktigt för Riksbanken är att en räntehöjning från ECB fortfarande är avlägsen”, säger bankens chefekonom Annika Winsth i rapporten.

ANNONS
ANNONS

Nordeas bedömning sticker ut en del mot andra prognosmakares. Swedbank uppgav tidigare under onsdagen att en första räntehöjning är att vänta redan i juli, följt av ytterligare en höjning innan året är över. Även Erik Penser Bank väntar sig två höjningar under 2018.

Anton Wilén
[email protected], 0765-46 64 41
Nyhetsbyrån Finwire