Försvunnen tavla för 3,8 miljarder kronor sägs vara ombord på den saudiske kronprinsens lyxyacht.

ANNONS

Mästerverket av Leonardo da Vinci har varit på vift sedan det gick under klubben för 450 miljoner dollar – motsvarande 3,8 miljarder kronor – på en auktion i New York för två år sedan.

Men nu rapporterar Bloomberg om att dyrgripen, ”Salvator Mundi”, som ska ha målats av da Vinci under tidigt 1500-tal, är ombord på lyxyachten Serene som ägs av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, uppger SVT Kultur.

Leonardo da Vinci uppges ha målat tavlan, "Salvator Mundi", under tidigt 1500-tal. Den saudiske kronprinsen ropade in mästerverket anonymt på en auktion i New York 2017 för motsvarande 3,8 miljarder kronor. (Foto: TT)
Leonardo da Vinci uppges ha målat tavlan, ”Salvator Mundi”, under tidigt 1500-tal. Den saudiske kronprinsen ropade in mästerverket anonymt på en auktion i New York 2017 för motsvarande 3,8 miljarder kronor. (Foto: TT)

Det är konstsajten Artnet.com som hävdar att dyrgripen förvaras på den saudiske kronprinsens yacht.

Mohammed bin Salman ropade in tavlan, som föreställer Jesus som pekar med två fingrar mot himlen, anonymt.

Saudiarabiska statens center för internationell kommunikation vill inte kommentera huruvida uppgiften stämmer att miljardmästerverket är ombord på lyxyachten.

ANNONS
ANNONS

Det har under åren spekulerats i om tavlan är äkta och om det verkligen är Leonardo da Vinci som målat den, skriver SVT.