Dagens PS

Ministern: Därför är hatade skatten kvar ett helt år till

skatten
Finansminister Elisabeth Svantesson (M)(till höger). Foto: Pexels (till vänster) och Anders Wiklund / TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 15 sep. 2023Publicerad: 15 sep. 2023

Nu svarar ministern på varför regeringen inte slopar skatten på plastskatten redan nu till årsskiftet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen meddelade i veckan att den avskydda skatten på plastpåsar ska avskaffas. Skatten har slagit snett och inte fått den önskade effekten, menade regeringen i ett pressmeddelande.

Men nu har regeringen satt spiken i kistan på skatten – och förbereder ett förslag till beslut i riksdagen. Den avskaffas i november nästa år om regeringen får som de vill.

Men om den är så impopulär – varför avskaffas den inte på en gång? Finansminister Elisabeth Svantesson (M) svarar skriftligt via sin presssekreterare till Dagens PS:

“Det är angeläget att skatten på plastbärkassar, som inte längre är nödvändig för sitt syfte men som har vissa negativa effekter, avskaffas så snart som det är möjligt. Ett avskaffande den 1 november 2024 bedöms ge berörda aktörer, inklusive myndigheter, tillräcklig framförhållning”.

Liberalerna svängde

De borgerliga partierna har varit mer eller mindre överens om att plastpåseskatten borde avskaffas strax efter att den infördes, även om både L och KD sade ja 2020. De har därefter vänt i frågan. Moderaterna lämnade tidigt in en motion om dess avskaffande 2020.

ANNONS

Senaste nytt

Skatten dröjer sig kvar…

I våras rapporterade SVT att plastpåseskatten skulle kunna vara ett minne blott redan vid årsskiftet. SD som samarbetar med Tidöregeringen var då hoppfulla.

ANNONS

Miljöpartiet menar att regeringen går i SD:s ledband:

“Regeringen borde fokusera på att lägga fram politik som minskar utsläppen och stöttar hushållen. Istället väljer de att avskaffa en skatt som Liberalerna drev igenom, säger Janine Alm Ericson, MP:s ekonomiskpolitiska talesperson, till SVT i april.

Ekonomiska effekter

Skatten beräknas ge 500 miljoner kronor till statskassan per år, vilket omvänds till en kostnad när bärkasseskatten nu avskaffas.

Enligt miljötidningen Syre har plastskatten inneburit att papperskassarna tagit över, samtidigt som plastpåsarna blivit riktigt impopulära i exempelvis mataffärer.

“Papperskassarna gick ifrån att utgöra drygt 20 procent av de bärkassar som säljs till nästan 70 procent. Papperskassarna dominerar, vilket är ett omvänt scenario jämfört med före skatten”, skriver tidningen.

Läs mer om skatten:

Snart ryker skatten på plastpåsar – på riktigt – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS