Sju högskolor i Sverige får 40 miljoner från regeringen för att höja kompetens och kunskapsnivåer inom AI, rapporterar Di digital och Computer Sweden.

ANNONS

För att Sverige ska kunna möta utvecklingen i Kina eller stora företag som Google och Amazon ger regeringen pengar till ett projekt som ska höja kunskaperna inom området. Avsikten är att dels skapa en kunskapsplattform inom AI och dels tillhandahålla nätbaserad utbildning för yrkesverksamma personer.

Di Digital citerar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning:

”Det här gör vi för att få fram kunskap och kompetens som kan möta den snabba utveckling av AI som sker i både näringslivet och den offentliga sektorn. Det går att jämföra med den snabba utvecklingen på 90-talet med persondatorer”.

Computer Sweden berättar att det blir Chalmers tekniska högskola som blir den som ska samordna projektet där även Göteborgs universitet, Kungliga tekniska högskolan, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet och Örebro universitet är delaktiga.

Vidare berättar digitaliseringsministern Peter Eriksson (MP) att det här är en del av regeringens AI-strategi och nämner även miljardregnet från Wallenbergsstifelsen som riktas till grundforskning inom AI och som Dagens PS tidigare skrivit om.

LÄS ÄVEN: Wallenberg storsatsar på AI [Dagens PS] >

Genom innovationsmyndigheten Vinnova kommer även en halv miljard kronor att öronmärkas för att finansiera olika AI-projekt de kommande tio åren, skriver Di Digital.

ANNONS
ANNONS

KÄLLA: Regeringen vill ta upp AI-kampen med Google och Amazon – 40 miljoner till universiteten [Di Digital] >

KÄLLA: Ny bit i regeringens AI-pussel – satsar på fortbildning
[Computer Sweden] >