Tusentals människor – framför allt unga – behöver söka sig till andrahandsmarknaden för att få en bostad. För dem är marknadshyrorna sedan länge ett faktum, skriver tidningen Hem & Hyra. Genomsnittskostnaden för en enrumslägenhet i Stockholm är 11 000 kronor.

ANNONS

För den som söker en etta i andra hand i Stockholm genom förmedlingssajter på nätet är genomsnittshyran som uthyraren kräver 11 000 kronor. Det konstaterar Hem & Hyra som har gått igenom och granskat 10 000-tals annonser under tre månaders tid. Genomsnittshyran för ett förstahandskontrakt på samma lägenhet ligger på 5 000.

I Göteborg kostar samma etta 8 800 ­kronor i andra hand och i Malmö 7 500 kronor. På den ordinarie bostadsmarknaden är motsvarande hyra 4 300 ­respektive 4 800 kronor, skriver Hem & Hyra.

Hur många som bor i andra hand vet man inte riktigt, men i Stockholm rör det sig enligt Länsstyrelsen om 166 000 personer.

Marknadshyra genom schablonavdrag

Situationen på marknaden har också lett till bedrägerier, sexuella trakasserier av personer som söker bostad, och att okonventionella utrymmen hyrs ut. Exempelvis erbjuder uthyrarna duschrum och inglasade balkonger som bostad mot betalning.

Hem & Hyra driver tesen att det skattefria schablonavdraget som andrahandsuthyrare får göra är en viktig pådrivande faktor bakom situationen. Det faktum att den som hyr ut sin bostad i andra hand slipper skatta på mer än 40 000 kronor utöver den ordinarie hyran gör att många uthyrare lägger på just så mycket – ungefär 3000 kronor i månaden – i hyra till den som de hyr ut till.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Bostäder hyrs ut när säljare avvaktar [Dagens PS]
USA: Chockhöjd hyra vräkning hotar tusentals [Dagens PS]