M-topp gör en Mona Sahlin

Uppdaterad: 15 mars 2017Publicerad: 15 mars 2017
Tomas Tobé (M) har använt statens kort för privat bruk - det gjorde även Mona Sahlin en gång i tiden och fick betala ett högt pris för det misstaget. (Foto: TT
Tomas Tobé (M) har använt statens kort för privat bruk - det gjorde även Mona Sahlin en gång i tiden och fick betala ett högt pris för det misstaget. (Foto: TT / montage)

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé, som är partiledaren Anna Kinberg Batras närmaste medarbetare, har använt sig av riksdagens tjänstekort på SJ för att bjuda en anhörig på vin och tågresor under två dagar.

ANNONS
ANNONS

Nyheten om att det förtärts vin på tjänstekortet var ute redan på tisdagen, men nu skriver Expressen att Tobé utnyttjat riksdagens tjänstekort i större omfattning än vad som först var känt.

Där till har han växlat in bonuspoäng på kortet hos SJ för att köpa vin.

“Ja, det stämmer att jag handlade på tåget med SJ-poäng. Det var fel. Jag ska självklart göra rätt för mig och det ska inte belasta någon annan”, har Tomas Tobé bekräftat i sms för Expressen, som uppger att M-toppen – efter ha konfronterats av tidningen – gjort en egen revision av hur han utnyttjat kortet, och den visar att han gjort resor och inköp för 10.865 kronor.

Sättet som det skett på strider enligt tidningen mot riksdagens interna regelverk.

I det aktuella fallet, där Tobé bjudit en anhörig på vin och tågresor, handlar enligt hans egen uppgift om “en närstående person som inte är en offentlig person”.

Tomas Tobé vill nu korrigera de felaktigheter han gjort sig skyldig till med riksdagens tjänstekort.

Sahlinaffären, eller Tobleroneaffären som den också kallats, avslöjades 1995. Mona Sahlin, som då var vice statsminister och kandiderade till partiledarposten, hade vid flera tillfällen använt statens kontokort för privata inlägg.

Det här ledde till att hon tvingades lämna partiledningen och därmed eliminerade sina chanser att bli både partiledare och statsminister efter Ingvar Carlsson.

Det framgick att Mona Sahlin inte bara köpt Toblerone på skattebetalarnas bekostnad utan även handlat varor, hyrt bilar för privat bruk samt tagit ut kontanter på kortet. Totalt uppgick värdet till 53.174 kronor.

Den förundersökning som sedan inleddes lades ned då chefsåklagaren Jan Danielsson ansåg att inget brott kunde styrkas. Sahlin betalade även tillbaka pengarna till staten plus 15.000 kronor extra.

MISSA INTE: Mona Sahlin i blåsväder igen  >

LÄS ÄVEN: Rasande i hemligt S-möte under Toblerone-affären  >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.