Näringslivstoppar och investmentproffs har den senaste tiden bävat för en kommande rekyl på den urstarka Stockholmsbörsen vars breda OMXSPI-index har stigit i sju månader i rad och under tio av elva månader – den längsta uppgångsfasen hittills sedan kursrevanschen efter kraschen i Lehman Brothers.

ANNONS

”Det är ganska obehagligt. Någonting är ju fel. Det är helt galet att pengar inte kostar någonting”, sa Petter Stillström som är vd för och storägare i investmentbolaget Traction, till Dagens Industri nyligen.

Men får man tro analytikerna finns det ingen anledning till oro. SvD Näringsliv har talat med en handfull tunga aktiestrateger vars prognoser för börsen går tvärtemot olyckskorparnas. Trots att börsindex ökar betydligt snabbare än företagens vinster håller rallyt i sig, tror man.

”Jag tror det är enkelt. Tror man på en krasch på börsen måste man också tro på en recession och jag ser inte riktigt att det är dit vi är på väg”, säger Mattias Sundling, aktiestrateg på Danske Bank, till tidningen.

Bakom det senaste årets uppgångar pekas Donald Trumps politik ut, tillsammans med låga räntor och fortsatt högre vinster globalt. Och även om de två förstnämnda nu ifrågasätts finns ytterligare glädjetecken på världens marknader: starkare tillväxt i Europa samt en mer stabil kinesisk ekonomi, menar Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Och hon får medhåll från Martin Guri, aktiestrateg på Nordea.

”Ibland är det solsken och medvind samtidigt och då kan man passa på att vara glad”, säger han till Svenskan.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Obehagligt börsläge: ”Någonting är ju fel” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: FI varnar: 1990-talskrisen kan nu upprepas [DagensPS.se] >