Dagens PS

Livet leker på börsgolvet: ”Passa på att vara glad”

Börsrallyt fortsätter
Börsrallyt fortsätter
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 14 juni 2017Publicerad: 14 juni 2017

Näringslivstoppar och investmentproffs har den senaste tiden bävat för en kommande rekyl på den urstarka Stockholmsbörsen vars breda OMXSPI-index har stigit i sju månader i rad och under tio av elva månader – den längsta uppgångsfasen hittills sedan kursrevanschen efter kraschen i Lehman Brothers.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Det är ganska obehagligt. Någonting är ju fel. Det är helt galet att pengar inte kostar någonting”, sa Petter Stillström som är vd för och storägare i investmentbolaget Traction, till Dagens Industri nyligen.

Men får man tro analytikerna finns det ingen anledning till oro. SvD Näringsliv har talat med en handfull tunga aktiestrateger vars prognoser för börsen går tvärtemot olyckskorparnas. Trots att börsindex ökar betydligt snabbare än företagens vinster håller rallyt i sig, tror man.

”Jag tror det är enkelt. Tror man på en krasch på börsen måste man också tro på en recession och jag ser inte riktigt att det är dit vi är på väg”, säger Mattias Sundling, aktiestrateg på Danske Bank, till tidningen.

Bakom det senaste årets uppgångar pekas Donald Trumps politik ut, tillsammans med låga räntor och fortsatt högre vinster globalt. Och även om de två förstnämnda nu ifrågasätts finns ytterligare glädjetecken på världens marknader: starkare tillväxt i Europa samt en mer stabil kinesisk ekonomi, menar Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Och hon får medhåll från Martin Guri, aktiestrateg på Nordea.

”Ibland är det solsken och medvind samtidigt och då kan man passa på att vara glad”, säger han till Svenskan.

MISSA INTE: Obehagligt börsläge: ”Någonting är ju fel”  >

LÄS ÄVEN: FI varnar: 1990-talskrisen kan nu upprepas  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS