Dagens PS

Låga elpriset är ett jätteproblem för företagen

elpriset
Blixt och Dunder! Blixten är gratis, men elen från det svenska elnätet i somras var faktiskt ännu billigare. Foto: Pixabay
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 02 aug. 2023Publicerad: 01 aug. 2023

I somras slog elpriset bottenrekord: minus 69 öre. Men experterna anser att de låga elpriserna inte alls är något att hurra för.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De låga elpriserna är säkert många glada för, efter en svindyr vinter. Men det kan kosta på lång sikt att svensk elproduktion inte lyckas.

Det varnar elmarknadsanalytikern Christian Holtz på Merlin och Metis.

MISSA INTE: Hur mår Rysslands 58:e och 5:e arméer egentligen? (Dagens PS)

69 öre under noll

Den 16 juli mellan 14 och 15 på eftermiddagen slogs rekordet för lägsta elpriset någonsin i Sverige. Då kostade elen minus 69 öre. På pappret ser det då ut som att konsumenterna får betalt för att använda el. Men så är det inte eftersom man fortfarande måste betala elskatt och moms.

Det är inte ett problem för konsumenten på kort tid att elen blir nästan gratis under korta perioder. Men för stora svängningar i pris kan skada elmarknaden eftersom företagen som producerar el och som överför el inte vet om det kommer vara lönsamt eller inte.

ANNONS

Senaste nytt

Volatilt pris

På sikt påverkar det konsumenterna som företag och privatpersoner om det inte är lönsamt nog för företagen att producera el.

ANNONS

“Man kanske sålt produkter på långa kontrakt och tänkt sig säkra in en rimlig avkastning och sedan sticker elpriset när man ska producera”, säger Holtz till Tidningen Näringslivet.

De låga elpriserna kommer av att man väntat sig ett visst väder för exempelvis vindkraften eller vattenkraften, och sedan kommer en stark vind eller ett skyfall och då produceras mer el än vad som kan väntas konsumeras under samma period.

Förlustaffär

Även om konsumenten fortfarande betalar några öre per killowattimme, och staten fortfarande får in sina skattepengar, så kostar det för elproducenterna att ha negativa elpriser.

Men har man producerat för mycket så måste man helt enkelt betala för att bli av med den.

“Om det då är många länder som har samma typ av elproduktion så blir det också en utmaning att bli av med elen. Tack och lov har vi i Sverige en hög andel vattenkraft som kan parera svängningar genom att samla vatten men det här är en stor och snabbt ökande utmaning på kontinenten där man inte har vattenkraft i samma utsträckning”, säger Holtz.

Läs mer om elpriset:

Eljätte pudlar – chefer fick bonusar när priset rusade (Dagens PS)

ANNONS

Nu vänder det – elpriset stiger igen (Dagens PS)

Vattenfall misstänks för manipulerat elpris (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS