Kungen, drottningen och kronprinsessan Victoria med familj drar det längsta strået när det kungliga apanaget fördelas. Det framgår av kungahusets årsredovisning för 2021, där man för första gången är transparent med vem som får vad, skriver SVT. 

ANNONS

Att som skattebetalare få en inblick i kungahusets ekonomiska förehavanden har hittills inte hört till vanligheterna, men från och med i år kan kan alla som vill ta del av exakt hur det kungliga apanaget på totalt 150 miljoner kronor fördelas i reda pengar.

Tanken med det statliga apanaget är att det ska finansiera kungafamiljens omkostnader. Det ska även räcka till underhåll av landets elva kungliga slott. Av det skälet går omkring hälften av apanaget, alltså närmare 74 miljoner kronor till kungahuset, varav ett så kallat rambelopp på 13,6 miljoner fördelas mellan kungafamiljens medlemmar, skriver SVT.

8 miljoner till kungen och drottningen

Årsredovisningen för 2021 visar att 8 miljoner av rambeloppet gick till kungen och drottningen, medan kronprinsessan Victoria med familj fick 4,5 miljoner kronor. Resten av summan, 1,1 miljoner gick till prins Carl Philips familj. Prinsessan Madeleine erhåller i sin tur inget alls, eftersom hennes kungliga uppdrag idag ser annorlunda ut än exempelvis Victorias.

”Det beror på att de har helt olika roller, och vilka kostnader som är förenliga med de här rollerna. Annars brukar man kanske säga att i en vanlig familj ska barnen få lika mycket pengar, men så är det alltså inte här” säger Jan Lindman, hovets ekonomichef.

Fler uppdrag, mer pengar

Det finns även andra parametrar att ta hänsyn till. Med fler kungliga uppdrag och mer representation kommer också en dyrare garderob och andra merkostnader av privat natur som apanaget behöver täcka, vilket enligt Lindman motiverar den något högre summan till Victoria.

ANNONS
ANNONS

Utöver det numera transparenta apanaget har kungafamiljen även en privat förmögenhet som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Vilket värde den förmögenheten betingar behåller dock kungafamiljen fortsatt för sig själv.

Läs även: Så fördelas det kungliga apanaget: Får 149 miljoner [Dagens PS]