Ett stort antal estländska kunder har stämt Swedbank i Estland på över 100 miljoner kronor och pekar ut storbanken i en bedrägerihärva. Den svenska storbanken bekräftar uppgifterna för TT.

ANNONS

”Vi kan bekräfta att det pågår en rättsprocess i Estland runt detta, men i övrigt har vi inga kommentarer”, skriver Swedbanks presschef Claes Warrén.

Bakgrunden är ett obligationslån från 2007 på 8,5 miljoner euro till fastighetsbolaget IPC som Swedbank har förvaltat. I dag har pengarna – som ett hundratal kunder blev långivare till – gått upp i rök efter att IPC investerat pengarna i rumänska jordbruksfastigheter med ”rejält uppblåsta priser”, skriver TT. Sedan dess har bolaget både bytt namn och ägare för att till sist gå i konkurs 2015.

I Estland får Swedbanks nye vd Birgitte Bonnesen kritik för under åren som chef för storbankens baltiska verksamhet mellan 2011 och 2014. Kunder menar att hon försökt sopa det hela under mattan.

”Än så länge har Swedbank använt alla tillgängliga juridiska medel i processen för att undvika att direkt svara på kraven”, skriver Maria Mägi-Rohmets, de omkring 100 målsägarnas advokat.

MISSA INTE: Swedbank hotas av sanktioner [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Swedbank-kaos – folket plundrade bankomater [DagensPS.se] >