Dagens PS

Kronofogden: Nya rekord för skuldsanering

Skuldsanering Kronofogden
Många som har skulder hos Kronofogden hotar med att ta sitt eget liv. Foto: TT
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 14 sep. 2021Publicerad: 14 sep. 2021

Det är fler svenskar än någonsin tidigare som ansöker om att få skuldsanering hos Kronofogden. Konsumtionsskulder är den vanligaste typen, och arbetslöshet den vanligaste anledningen att man inte kan betala.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kvinnors skuldsättning är i högre grad kopplad till sjukdom, låga inkomster och dödsfall – männens skulder är oftare är kopplade till missbruk, fordon, brottslighet och dåliga investeringar. Detta enligt Kronofogdens statistik över de som ansöker om att få skuldsanering.

Personer som har så stora skulder att man inte kan betala tillbaka inom överskådlig tid kan ansöka om att få skuldsanering hos kronofogden. I regel innebär skuldsanering att du betalar hela eller delar av din skuld enligt en betalningsplan samtidigt som du lever på existensminimum under fem år, all övrig inkomst går till att betala din skuld. Efter fem år är du skuldfri, och kan börja om på nytt.

Vissa är inte tillräckligt förberedda

Under det första halvåret 2021 ansökte cirka 15 500 personer om skuldsanering hos Kronofogden, drygt 200 fler än samma period förra året.

“Vi har aldrig tidigare tagit emot så många ansökningar”, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Däremot har andelen av de som söker som beviljats skuldsanering minskat.

“Vissa som ansöker är inte tillräckligt väl förberedda. Du behöver både ha koll på dina inkomster, utgifter och skulder. Du behöver också kunna visa att du gjort ansträngningar för att förbättra din situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna eller kommit till rätta med ett spelmissbruk”, säger Per-Olof Lindh.

“Mycket lättare i dag” 

Söktrycket för skuldsanering bland unga, 18-30, har sjunkit något sedan rekordåret 2020 men ligger fortfarande på historiskt höga nivåer.

ANNONS

“Jag har jobbat på Kronofogden i nästan 30 år och det här har jag inte sett tidigare. Det är allvarligt att vi ser att så många unga har stora ekonomiska problem. Aldrig tidigare har det varit så snabbt och enkelt att låna pengar. Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder, och att handla och spela på nätet. Det är mycket lättare att dra på sig skulder i dag jämfört med när jag var ung”, säger Per-Olof Lindh.

Drygt varannan sökande har barn, hälften har ingen heltidsanställning, sju av tio är ensamstående och en av tre har problem med ohälsa.

Läs även: Så mycket drev Kronofogden in 2020

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Halverad skatt på arbete efter nyår – bara för dig med pension […]