Dagens PS

Krönika: Satsa på bra bilder i sociala medier

I krönikan får du tips på hur du ska presentera bilden av dig själv i sociala medier. (Foto: TT)
I krönikan får du tips på hur du ska presentera bilden av dig själv i sociala medier. (Foto: TT)
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter
Uppdaterad: 26 apr. 2017Publicerad: 26 apr. 2017

Som jag har nämnt tidigare här i min spalt är nätverkande ofta en effektiv väg att söka jobb och öppna dörrar till kontakter som kan vara gynnsamma för ens karriär. Ibland får jag frågan om man måste ha en bild på sig själv i sociala medier för att nätverka och bygga sin karriär. Man måste visserligen ingenting men om man vill bygga ett personligt varumärke anser jag ändå att det är bäst att man visar upp en bild på sig själv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag blir till exempel ofta förvånad över att många som söker jobb aktivt har bilder på katter, sina barn, solnedgångar eller liknande som profilbilder. Som karriärcoach är det inget jag i första hand rekommenderar.

Sociala medier är ju just menade att vara sociala och då är det trevligare att nätverka med de som vi ser ansiktet på. Det skapar mer tillit och känns mer autentiskt. Vi vill ju göra affärer och skapa relationer med människor som vi litar på. Det gör det mer personligt och då kan jag känna mig mindre bekväm med att nätverka med en katt, fast jag måste tillägga att jag verkligen älskar katter, Nu skojar jag till det lite men ni förstår säkert vad jag menar. Dessutom heter faktiskt den största plattformen som många av oss gillar att vara mycket på just FACEbook. Ansiktsboken. Just därför att det är roligt att lära känna någons personlighet. Av den anledningen är det förresten inte så konstigt att det kan upplevas som ännu värre att inte alls ha någon profilbild. Det blir en märklig känsla anser jag när någon utan bild skickar en vänförfrågan via till exempel Linkedin. Speciellt om det är någon som jag inte redan känner. Då föredrar jag ändå bild på den lilla söta kattungen.

Satsa på proffsiga bilder
Det är ofta stor fördel om du har bra bilder på dig själv. Det kan absolut vara värt att gå till en professionell fotograf, som tar en bra bildserie på dig som du kan använda i olika sammanhang. Sen behöver man inte vara fotomodellsnygg för att bilden ska fungera i olika sociala medier men det flesta brukar se snyggare ut när ett proffs varit framme med kameran. En duktig fotograf brukar få till bilderna oavsett om du är bildskön eller inte. Desto mer van man blir av att bli fotograferad, hur man ska stå och le och så vidare för att se mest fördelaktig ut desto lättare brukar det gå. Det är bara att börja och öva. Minska självkritiken. Du är okej så som du ser ut.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS