Nordea Bank är öppna för att göra fler förvärv, säger vd Casper von Koskull i en intervju med Bloomberg News i Almedalen. Nordea aviserade i måndags förvärvet av norska onlinebanken Gjensidige Bank för 5,5 miljarder norska kronor.

ANNONS

Casper von Koskull förklarar att banken primärt har en organisk tillväxtstrategi, men självklart är öppna för att göra förvärv. Det är nödvändigt för banken att vara flexibel. Nordea har dragit ned på riskerna utanför Norden, exempelvis i Baltikum, Luxemburg och Ryssland vilket visar att fokus är att vara en ledande nordisk bank. Eventuella förvärv kommer i så fall ske inom bankens kärnverksamheter.

Casper von Koskull kommenterar även den svenska bolånemarknaden. Banken förlorade i fjol marknadsandelar till följd av en högre prissättning på bolån. Den svenska bostadsmarknaden ser nu ut att stabilisera sig efter att huspriserna fallit tillbaka från toppnoteringarna. Banken har i år ändrat sin prisstrategi och sänkt sina bolåneräntor. Casper von Koskull bedömer därför att Nordea kan försvara dagens marknadsandelar på bolån. Nordea tappade bolånevolymer i månadstakt sju månader i följd mellan oktober och april, men vände till en uppgång i maj.

”Det finns en viss grad av ny dynamik och du måste följa den, men jag ser inget priskrig framför mig”, säger Casper von Koskull angående den senaste tidens nedgång i bolåneräntorna. Han bedömer att det är en naturlig reaktion till följd av att några nya aktörer gjort entré på marknaden.

ANNONS
ANNONS

”Vi bevakar läget och jag är inte alltför oroad. Vi sade redan i början av året att vi ser en viss fortsatt press på bolånemarginalen i Sverige och det är ingen överraskning”, säger Casper von Koskull.