Tolv arbetsdagar kvar – sedan hotar ”härdsmälta” på den globala aktiemarknaden, varnar expert.

ANNONS

Det råder skarpt läge i amerikansk finanspolitik, rapporterar amerikanska Markets Insider. Om tolv arbetsdagar – den 29 september – måste kongressen enas om ett höjt skuldtak för landets statsskuld, enligt en deadline från USA:s finansdepartement. Annars hotas amerikansk ekonomi och ”hela det globala finansiella systemet” av ”katastrofala konsekvenser”, skriver sajtens Bob Bryan.

I artikeln framgår det att förhandlingarna varit tröga och att de just nu står helt stilla, enligt en källa inom demokraterna. Skulle taket – som omfattar amerikanska obligationsskulder – inte höjas i tid riskerar USA att behöva ställa in vissa av betalningarna. Det riskerar i förlängningen att sänka landets kreditvärdighet samt orsak en ”härdsmälta” på aktie- och obligationsmarknaden enligt finansdepartementets värsta scenario, skriver Markets Insider.

Men även om läget är oroväckande finns förhoppningar om en överenskommelse i båda läger.

ANNONS
ANNONS

”Jag tror att vi kommer att undvika en default (inställda betalningar). Vi kommer möjligtvis misslyckas i ett första försök men kommer sen att komma tillbaka och göra något annat”, säger en källa inom republikanerna, till sajten.