Sveriges första klimatpositiva hyreshus blir verklighet – tack vare crowdfunding. Nu har bostadsminister Per Bolund (MP) tagit första spadtaget i Västerås.

Det berättar Kjellgren Kaminsky i ett pressmeddelande. Arkitektkontoret har i samarbete med arkitekt Hans Eek ritat ETC Byggs unika projekt.

”Det här ett unikt projekt som vi är mycket stolta över att vara en del av. Inte minst eftersom husen håller en mycket hög hållbarhetsnivå. Vi har jobbat med allt från material, solceller till växthus för att skapa så hållbara bostäder som möjligt”, säger Fredrik Kjellgren, arkitekt och delägare på Kjellgren Kaminsky.

Det klimatpositiva hyreshus som nu ska byggas på Öster Mälarstrand i Västerås är inte bara de första av sitt slag i Sverige – bygget är också finansierat genom crowdfunding, något som är helt unikt.

Hittills har projektet samlat ihop 25,5 miljoner kronor, vilket möjliggjort en ny form av bostadsskapande. Låter det trots allt som som en märklig investering? Så här fungerar det:

ANNONS
ANNONS

Boverket gick in med ett stöd på 8 miljoner kronor för att ETC Bygg skulle kunna utveckla innovativa energilösningar, där lösningarna också blir del av forskningsprojekt – men finansieringen är via allmänheten genom att spara direkt i hyreshusen.

Varje sparande har säkerhet i form av B-aktier i det publika bolaget ETC Bygg AB. B-aktierna återköps till fast pris när investeraren vill ta ut eller ändra sitt sparande.

Avkastningen är för 2019 satt till två procent, och räntan beror på inflationen.

Minsta summa att spara är 10.000 kronor. Man kan också månadsspara i hyreshusen, med minimisumma 1.000 kronor. Varje sparande har sex månaders uppsägningstid.

De första lägenheterna beräknas vara färdiga för inflyttning nästa år.