Dagens PS

Tillbaka till kontoret – distansarbete minskar i USA

Distansarbetet minskar i USA när arbetsgivare vill att medarbetarna återvänder till kontoret
Distansarbetet minskar i USA när arbetsgivare vill att medarbetarna återvänder till kontoret. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 mars 2023Publicerad: 28 mars 2023

USA verkar ha nått slutet av distansarbetets tidevarv, arbetsgivare vi ha tillbaks personalen till kontoret och medarbetarnas makt minskar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en ny rapport från Bureau of Labor Statistics hade 72,5 procent av de undersökta företagen inom den privata sektorn lite eller inget distansarbete mellan den 1 augusti och den 30 september 2022, det rapporterar Insider.

År 2021 undersöktes företagen från juli till september och då rapporterade 60,1 procent lite eller inget distansarbete.

Tillbaka till kontoret

Siffrorna visar på en stämningsförändring på USA:s arbetsmarknad, från het till lite mer blandad. När vissa marknader drabbas av massuppsägningar ber företagen sin personal att komma tillbaka till kontoret.

Om år 2021 präglades av många uppsägningar och medarbetare som krävde och fick mer, handlade 2022 om att arbetsgivare försökte ta tillbaka sin makt och få tillbaka personalen till kontoret.

Andelen distansarbete skiljer sig mellan olika typer av arbete, inom kommunikation/information arbetade 42,2 procent i USA på distans hela tiden mellan augusti och september 2022, inom detaljhandeln var andelen 2,1 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Distansarbete minskar inte produktiviteten

Under pandemin blev många tvungna att arbeta hemifrån och efter pandemin kände många att de aldrig ville återgå till arbete på kontoret.

ANNONS

Vissa yngre arbetstagare som befann sig tidigt i sina karriärer längtade dock efter personlig kontakt på en arbetsplats, även om många av dem också var villiga att sluta om de tvingades tillbaka till kontoret.

Flera vd:ar, exempelvis Elon Musk, påstod att arbete hemifrån ger mindre produktiva medarbetare, trots att ekonomer säger att så inte är fallet.

Den så kallade produktivitetsparanoian

Många medarbetare känner sig mer produktiva när de jobbar hemifrån, ändå tror många chefer inte alltid att det är så, Microsofts forskare kallar detta för produktivitetsparanoia.

Produktivitetsparanoian kan vara en drivkraft bakom återgången till kontoret eftersom företag nu i det tuffa ekonomiska klimatet befinner sig under extra stor press att nå avkastning.

Distansarbete kommer inte försvinna

Även om distansarbete nu ser ut att minska tror några experter som Insider talat med att distansarbete fortsatt kommer vara vanligt.

“Distansarbete har varit en enorm och permanent förändring av hur människor arbetar och bor”, säger Adam Ozimek, chefekonom på Economic Innovation Group, till Insider.

ANNONS

Han tillägger att han inte tror att det kommer försvinna.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Anställda på Amazon i uppror – vill inte till kontoret

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS