Säga upp sig? Ett företag kan göra det åt dig för 1 500

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
Säga upp sig
I Japan kan du betala för att någon annan ska säga upp dig. (Foto: Unsplash)

Jobbigt att säga upp sig och konfrontera chefen? I Japan kan du betala en mindre avgift och få någon annan att avsluta ditt jobb.

Den japanska startupen heter Exit och åtar sig att avsluta ditt jobb och konfrontera chefen för din räkning, mot en avgift motsvarande 1 500 kronor.

ANNONS
ANNONS

Bakgrunden är den japanska kultur där man ser framgång som ett långsiktigt åtagande och att behålla samma jobb hela livet som ett mål, skriver Business Insider.

Arbetsgivare “försöker få dig att skämmas och känna dig skyldig att du slutar på ditt jobb på mindre än tre år”, säger Toshiyuki Niino, en av grundarna till Exit, till Al Jazeera.

Initiativet kom sedan han själv försökt sluta på ett jobb han var missnöjd med och då utsattes för hård press av arbetsgivaren.

Rädsla och skuld

“När du försöker sluta, ger de dig en skuldresa”, säger Niino.

Han slog sig ihop med sin barndomsvän Yuichiro Okazaki och skapade ett företag som nu får cirka 10 000 förfrågningar per år från folk som vill säga upp sig.

De flesta av Niinos kunder är män i 20-årsåldern. “De två huvudsakliga anledningarna jag ser är att de är rädda för sin chef så att de inte kan säga att de vill sluta, och även den skuldkänsla de har för att de vill sluta”, sa han till Al Jazeera.

ANNONS
ANNONS

”Ser det som en synd”

“Det verkar som att om du slutar eller inte slutför jobbet, så är det som en synd,” sa han.

“Det är som att du gjorde något slags dåligt misstag.”

Under 2019 var den genomsnittliga tjänstgöringen i Japan i alla branscher 12,4 år, enligt Japans hälso-, arbets- och välfärdsministerium.

Som jämförelse var OECD:s genomsnittliga anställningstid cirka 10 år 2019.

Läs även: Kris i Japan – det föds alldeles för lite barn

Läs även: Japanens drömjobb: Får 750 i timmen för ”att göra ingenting”

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS