Påven sänker löner för kardinaler och flera andra höga befattningar inom Vatikanen. Detta för att rädda jobben för civilanställda.

ANNONS

Påve Franciskus tar ett drastiskt steg för att försöka få ordning på Vatikanstatens ekonomi som går minus rejält under pandemin. Påven sänker lönerna för de mest privilegierade av påvestatens anställda, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Störst löneminskning får kardinalerna, som får gå ner 10 procent i lön. De kardinaler som arbetar i Vatikanstaten uppskattas tjäna 4 000-5 000 euro, motsvarande drygt 40 600-51 200 kronor. Samtidigt bor de flott i stora lägenheter med hyror långt under marknadssnittet, skriver Reuters.

Vill rädda civilanställdas jobb

Påven sänker löner också för andra präster och nunnor, som får gå ner i inkomst med mellan 3 och 8 procent, och alla löneökningar utom för de tre lägsta lönenivåerna fryses till mars 2023.

Påvens drag är för att han vill rädda jobben för de civilanställda som jobbar i Vatikanstaten. Polis, vaktmästare, brandmän, städare, konståterställare och underhållspersonal tjänar mindre än prästerskapet, och bor ofta ute i Rom med sina familjer med dyrare levnadskostnader.

Starkt beroende av turism

Vatikanstatens ekonomi har drabbats hårt av pandemin, då den är starkt beroende av turistnäringen kring Peterskyrkan och Vatikanstatens museum. Den heliga stolen väntas gå minus 50 miljoner euro, motsvarande över en halv miljard svenska kronor, under 2021.

ANNONS
ANNONS

”Pandemin har påverkat alla inkomstkällor i Heliga stolen och Vatikanstaten negativt”, skriver Påven i sitt beslut enligt Reuters.

Läs mer: Greta Thunberg träffar påven – Dagens PS