Globala undersökningar visar att många är redo att byta jobb. Men är det en effekt av pandemin eller vill de verkligen byta jobb? Här är några frågor som man bör ställa sig innan man söker nytt arbete.

ANNONS

Vare sig det beror på pandemin eller inte så är många människor redo att packa ihop kontoret och söka nytt jobb.

Många vill byta jobb

En undersökning från Microsoft hos mer än 30 000 arbetare världen över visade att 41 procent övervägde att sluta eller byta yrke i år, medan en undersökning hos programvaruföretaget Personio i Storbritannien och Irland visade att 38 procent av de tillfrågade tänkte sluta under de kommande sex till 12 månaderna, skriver The Guardian.

I USA rapporterade arbetsdepartementet ett rekord på 4 miljoner uppsägningar i april – ett fenomen som nu har blivit myntat “the Great Resignation”.

Beror det då på att vi är trötta i allmänhet genom pandemin eller att vi verkligen är redo att byta jobb?

The Guardian har radat upp några viktiga frågor som varje anställd bör ställa sig själv innan han eller hon kastar in handduken.

Vad vill jag egentligen göra?

ANNONS
ANNONS

”Det kan vara den svåraste frågan att svara på. Den starkaste frågan du kan arbeta med själv är hur du vill leva och hur du vill vara”, säger Eleanor Tweddell, grundaren av konsultföretaget Another Door, till The Guardian.

Hon föreslår att du skriver ner alla tankar och känslor du har om ditt jobb under 10 dagar.

Vad skulle jag ge upp genom att sluta mitt jobb och vad tjänar jag på att sluta?

Enligt psykologen Lee Chamber är vi ofta väldigt snabba på att förklara vad vi inte gillar.

Var ärlig mot dig själv

Han säger att man ska vara ärlig mot sig själv – ”vilka är dina frustrationer?” – som leder till nästa fråga:

Borde jag ens överväga att stanna?

En annan viktig fråga i sammanhanget är om jag har råd att lämna jobbet och är nu verkligen den rätta tidpunkten att sluta?

ANNONS
ANNONS

Eftersom många har arbetat hemifrån under pandemin så är en annan fråga som är viktig att ställa sig: ska jag vänta tills vi är tillbaka på kontoret för att fatta ett beslut?

” Om du vet att du vill förändra din situation kommer väntan inte att förändra det”, säger Amanda Reuben på Bijou Recruitment och tillägger:

”Dessutom är det lättare att söka efter ett nytt jobb medan du arbetar på distans.”

Läs mer: Jobba hemifrån mer effektivt? Din chef tror dig inte