Nu har Googles megakontor godkänts i San José, Kaliforniens tredje största stad. Men det kommer ta ett tag – enligt planerna kommer det ta mellan 10 och 30 år att bygga. 

ANNONS

Projektet som är döpt till ”Downtown West” godkändes enhälligt av San Josés city council, motsvarande det svenska kommunfullmäktige på tisdagen. Flera ledamöter fick hålla tillbaka tårarna, enligt CNBC.

Vill ha tillbaka arbetarna till kontoret

Googles nya kontorskomplex kommer mer eller mindre bli en helt ny stadsdel i San José, som är ungefär i samma storlek som Stockholm med runt en miljon invånare. Projektet innebär att Google ska utveckla 80 hektar mark i centrala San José, med över 20 000 arbetsplatser och 4 000 bostäder.

Det blir Googles första megakontor där arbetsplatser och bostäder blandas. Samtidigt planerar bolaget att bygga ytterligare ett massivt kontorskomplex, i den lilla staden Mountain View mindre än två mil från San José. Företaget satsar hårt på att få tillbaka sina arbetare till kontoret efter pandemin.

Bryter med tidigare trend

Med det nya kontoret försöker Google bryta trenden bland techbolagen att bygga sina kontorskomplex avskiljt från andra delar av samhället i Silicon Valley, något som lett till alienering av lokalbefolkningen med kraftigt stigande bostadspriser och förändrad kultur i området enligt CNBC.

”Det finns en enorm misstro mot regeringen och misstankar mot Big Tech och det kunde ha varit lätt för många av våra samhällsmedborgare att helt enkelt ge efter för slagord och förenklat tänkande men i stället rullade tusentals upp ärmarna”, säger San Josés borgmästare Sam Liccardo efter beslutet.

ANNONS
ANNONS

På tisdagen lyckades staden och Google ta sig förbi det sista hindret – vilket var ishockeylaget San José Sharks. NHL-laget protesterade mot att byggplanerna skulle göra att de fick för få parkeringsplatser utanför sin arena, men efter modifikationer gick hockeylaget med på att inte stämma staden eller Google, och byggplanerna kunde klubbas.

Läs mer: Går som tåget – dags att omvärdera Big Tech