Dagens PS

Allt fler amerikaner jobbar deltid för att må bättre

Fler amerikaner börjar fundera på hur mycket de jobbar och går ned på deltid för att få bättre livskvalitet
Fler amerikaner börjar fundera på hur mycket de jobbar och går ned på deltid för att få bättre livskvalitet. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 apr. 2023Publicerad: 04 apr. 2023

Det är många amerikaner som börjar tänka om när det gäller hur mycket av deras tid de låter jobbet ta och fler börjar jobba deltid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I februari i år jobbade 21,9 miljoner amerikaner frivilligt deltid. Det är fler än förra året då 20,9 miljoner frivilligt jobbade deltid, det rapporterar Wall Street Journal.

Vissa politiker föreslår kortare arbetsvecka

Deltagare i ett brittiskt experiment med fyra dagars arbetsvecka säger samtidigt att inga pengar i världen kan få dem att återgå till femdagarsvecka.

I USA har politiker på delstatsnivå uppmärksammat utvecklingen och föreslår lagstiftning som skulle korta den normala arbetsveckan till 32 timmar.

ANNONS

Senaste nytt

De jobbar deltid och mår bättre

Skulle livet bli bättre om vi jobbade mindre? Kevin Richardson jobbar 25 timmar i veckan måndag till torsdag och han tycker att det ger honom känslan av att han tagit kontroll över sitt liv.

Han ser nu jobbet som en del av livet och inte som det centrala i livet. Hans hustru, Lindsay King, jobbade redan 15–20 timmar i veckan när han gick ned i tid.

Lindsay King kan inte se att hon skulle återgå till att jobba heltid, inte ens när barnen är äldre utan menar att det finns mycket annat hon hellre gör med sitt liv som att resa, volontärarbeta eller påta i trädgården.

ANNONS

Allt är dock inte perfekt de har inte kunnat spara ihop till huset de vill köpa och de är beroende av infallen från de organisationer de frilansar för.

Alla kan inte jobba deltid

Många arbetare har inte möjlighet att korta sin arbetsvecka, det är inte ett alternativ på det jobb de har eller så behöver de en heltidslön för att klara sig.

En del väljer dock att sänka lönen rejält för att jobba deltid, men känner pressen att ändå jobba lite på sina lediga dagar, eller märker att de inte längre inkluderas i arbetsplatsdiskussioner eller befordringar.

Hela arbetsplatsen kan sänka arbetstiden

Brendan Burchell, professor i sociologi vid University of Cambridge säger att svaret kan vara hela arbetsorganisationer där alla jobbar färre timmar.

Han säger att vi människor behöver jobb för att strukturera våra dagar, men att vi inte behöver för mycket av det.

I en vetenskaplig artikel han och några medförfattare skrev 2019 berättade de om fynd som visar att människor som lönearbetar 1–8 timmar i veckan får samma positiva hälsoeffekt, mindre ångest och depression, som personer som arbetar 44–48 timmar.

ANNONS

Hon vill ha deltidsanställda

Att mest anställa folk på deltid har hjälpt Sam McKenna att få en smidig försäljningskonsultverksamhet och att spara pengar.

“Vi har inte folk som vi betalar 40 timmar som bara behöver 20 timmar för att få sina jobb gjorda. Vi betalar inte alltför konkurrenskraftiga löner. Vi har inga hälsofördelar”, säger hon till WSJ.

Hon säger vidare att de ändå översvämmas med jobbförfrågningar varje månad, även från höga chefer på stora konsultbolag och finansiella tjänstebolag som vill ha ett meningsfullt jobb men lägre tempo.

För honom är tid pengar

Neurokirurgen Stephen E. Griffith jobbade tidigare 80 timmar i veckan, men 2021 bestämde han sig för att han ville jobba mindre och lämnade sitt jobb.

Nu tar han tillfälliga uppdrag via en bemanningsbyrå för läkare och jobbar 50–75 procent av vad han brukade.

“Tid är en pengar. Borta är dagarna då du skriver under på den prickade linjen och kan vara på jobbet så länge som de säger att du ska vara där”, säger han till WSJ.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och jobb? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fyra dagars arbetsvecka bättre för produktiviteten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS