I pandemins spår stiger huspriserna i hela världen. Det får beslutsfattare att oroa sig för en bubbla, enligt en sammanställning som Wall Street Journal har gjort. 

Priserna på hus stiger i USA. Och i Europa, Asien, Australien, Nya Zeeland och Kanada. Det får vissa regeringar att oroa sig för en bubbla, skriver Wall Street Journal.

Redan innan pandemin fanns oro för de höga huspriserna i delar av Europa, Asien och Nordamerika, då lång tid av låga räntor hållit upp efterfrågan. Under pandemin har priserna ökat ännu mer, med

”Det är uppenbart att stigande priser på mellan 5 och 10 procent årligen, beroende på vilken marknad vi talar om, inte är hållbara på lång sikt”, säger Karsten Biltoft, vicechef på Danmarks centralbank till WSJ.

ANNONS
ANNONS

I Shenzhen i Kina är priserna upp 16 procent i år, och regeringsföreträdare har kallat det för en bubbla. I Nya Zeeland har priserna stigit med 23 procent på ett år, och regeringen har infört tuffare lånevillkor. I Kanada är priserna upp 17 procent. Wall Street Journal använder också Seoul i Sydkorea, Danmarks huvudstad Köpenhamn och Nederländerna som exempel på att huspriserna stiger.

”Det har skett en nästan global återställning eftersom människor har tagit ett steg tillbaka under nedstängningsperioder och omvärderat sin livsstil”, säger Kate Everett-Allen, chef för internationell bostadsforskning vid fastighetskonsulten Knight Frank.

Läs mer: Swedbank: Därför tror vi på stigande huspriser – Dagens PS