Efter Panamaskandalen återstår endast ett skatteparadis av 15 länder som tidigare svartlistats på området av OECD, skriver Dagens Industri.

ANNONS

OECD har enligt tidningen gjort en genomlysning av de berörda länderna och funnit att alla nu får godkänt när det gäller transparens och informationsutbyte.

Det enda landet som inte får grönt ljus är Trinidad och Tobago, som anses ha gjort för lite för att komma till rätta med bristerna i regelverket vilket gör att medborgare i andra länder kan lura de egna skattemyndigheterna, framgår det.

”Diskussioner förs med Trinidad och Tobago, som förväntas göra framsteg inom en snar framtid”, skriver dock OECD i ett pressmeddelande, enligt Di, som uppger att OECD:s kartläggning samtidigt får kritik från Tax Justice Network, TJN, som är en ledande ideell organisation med säte i Storbritannien.

TJN-chefen Alex Cobham skriver i ett blogginlägg att OECD:s svarta lista baseras på ”kriterier som är så urvattnade att de i stort sett är meningslösa”, enligt Di-artikeln.

Alex Cobham medger att OECD gjort framsteg men tycker samtidigt att länder som Schweiz och USA kommer undan för lätt, USA är ”elefanten i rummet”, enligt TJN:s chef.

I början av juli ska OECD:s undersökning presenteras i sin helhetr på G20-mötet i Hamburg. G20-länderna beställde genomlyssning av skatteparadisen i juli 2016 efter Panamaskandalen.

MISSA INTE: Okända skatteparadisen – här göms miljarderna [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Spotify-miljardär spåras till bolag i skatteparadis [DagensPS.se] >