Dagens PS

Här har Sveriges pensionssystem misslyckats – de har det värst

Bild på två kvinnliga pensionärer som promenerar. Utrikesfödda kvinnor är en ny grupp av fattigpensionärer som växer sig allt större.
Utrikesfödda kvinnor är en ny grupp av fattigpensionärer som växer sig allt större. (Foto:TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Lägre arbetsinsatser leder till en minskad pension och ökar nu risken för att fler utrikesfödda kvinnor blir fattigpensionärer i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det svenska pensionssystemet, baserat på livsinkomstprincipen, innebär att pensionen är direkt kopplad till livsinkomsterna.

För att möta utmaningarna med en åldrande befolkning föreslås ofta åtgärder som höjda pensionsåldrar och incitament för att arbeta längre för att få en bättre pension.

Men en grupp, som kommer till Sverige mitt i livet, faller utanför stolarna och har allt svårare att påverka sin pension.

Särskilt drabbade är utrikesfödda kvinnor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och nu växer en ny grupp av fattigpensionärer allt större, skriver Tidningen Näringslivet.

Pension räcker inte

Att ha svårigheter med att hitta ett jobb påverkar pensionen och ger lägre livsinkomster. Det gör att många kvinnor, särskilt utrikesfödda, får ett ökat behov av bidrag.

Många av dem riskerar även att hamna under den relativa fattigdomsgränsen när de går i pension.

De har alltså mindre än 13 300 kronor efter skatt (2022) att leva på, vilket är gränsen för att räknas som fattigpensionär enligt 60Plusbanken.

ANNONS

Personer som bott i Sverige mindre än 40 år får inte heller full garantipension, så deras pension kompletteras ofta med lägre ersättningsnivåer som äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg.

De tvingar dem ofta att ta hjälp av sina barn. 7 av 10 pensionärer får i dag dessutom någon form av bidrag.

ANNONS

Senaste nytt

Låga löner och utanför arbetsmarknaden

Generellt sett har andelen med låg ekonomisk standard bland pensionärer ökat betydligt sen 1995.

Men den låga pensionen för utrikesfödda kvinnor beror även på att de oftare väljer yrken med lägre inkomster och som sällan erbjuder heltidsarbete enligt Pensionsmyndigheten.

Under en längre tid har Pensionsmyndigheten påpekat att dagens regler är inkonsekventa och har uppmanat regeringen att låta utreda hur samhällets ålderspensionssystem bör fungera.

Lever på bidrag

“De lever på garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd – bidrag från staten. Situationen är ganska jobbig för många” säger Trifa Chire, pensionsekonom på Länsförsäkringar om situationen.

ANNONS

Pensionsmyndigheten har nu föreslagit två alternativa vägar för utvecklingen av pensionssystemet varav de ena innebär att skrota det inkomstgrundade pensionssystemet.

Det andra innebär är att det allmänna inkomstgrundade ålderspensionssystemet förblir oförändrat, men att grundskyddet koncentreras till pensionärshushåll som behöver det mest.

Läs även: Magplask för den allmänna pensionen: “Inget att fira”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS