”Vi ser ut att ligga drygt 100 procent upp”.

ANNONS

Det säger Alectas aktiechef Bo Selling till Di Digital, som berättar att flera svenska pensionsjättar i det tysta gjort superklipp i den svenska musiktjänsten.

Bland dessa finns alltså Alecta men även AMF och Folksam.

AMF och Alecta uppges ha köpt aktier i Spotify för runt 600 miljoner kronor var; det var för drygt ett år sedan.

AMF har även köpt konvertibler för 300 miljoner kronor i det svenska succébolaget, enligt tidningen.

”Vi har investerat närmare 1 miljard kronor i Spotify”, säger Anders Oscarsson, aktiechef på AMF, till Di Digital, som uppger att Spotify i dag värderas till omkring 113 miljarder kronor ” i den officiella gråhandeln”, enligt uppgifter till Di Digital.

Spotify står nu inför en börsnotering – planen är att det ska ske första halvåret 2018 – och då väntas värdet på bolaget stiga ytterligare.

Enligt Di Digital har pensionsjättarna alltså tjänat storkovan på sina placeringar i den svenska musikjätten; aktiepriset uppges ha stigit från 1.600 dollar till 3.700 dollar. AMF och Alecta ska under drygt ett år ha tjänat 800 miljoner kronor på sina aktier.

ANNONS
ANNONS

Di Digital berättar också att AMF och Alecta, någon AP-fond och Wallenbergsfären hade tänkt investera runt 4 miljarder kronor i Spotify i början av 2016, men när uppgifterna läckte ut i pressen gick dessa planer i stöpet.

Dock var både AMF och Folksam med och finansierade det jättelån som Spotify kort efteråt tog på motsvarande 8 miljarder kronor, dock med mindre poster – huvuddelen av lånet bekostades av amerikanska private equity-jättar.