Dagens PS har i flera artiklar uppmärksammat bluffbranscher. Här ser du exempelvis en megalista över blufföretag från A till Ö och här är ett företag som fått omkring 200 anmälningar till Konsumentverket.

ANNONS

I dag, fredag, skriver Svenska Dagbladet om att klagomålen om oseriösa aktörer som slagit mynt av att lura intet ont anande människor forsar in till Finansinspektionen, FI.

De misstänkta skojarna uppmuntrar konsumenter att spekulera i riskfyllda valutor.

”Vi märker en explosionsartad ökning”, säger Johan Nylund på FI till tidningen.

Småspararna, oavsett social status, påstås kunna få sina pengar att växa med hjälp av endast en dator och webbanslutning.

Det handlar om högriskspekulation i valutor och två sajter som pekas ut av SvD är oka-dina-inkomster.com och ratta-valet-for-dina-pengar.com.

Konsumenterna erbjuds en ”börsutbildning”, men företaget som ska tillhandahålla den så kallade utbildningen i valutaspekulation bedriver enligt artikeln ingen utbildningsverksamhet. Bolaget heter Marketing VICI och är ett telemarketingföretag med säte i Västindien, framgår det.

På FI:s varningslista finns enligt SvD Näringsliv 75 bolag som sysslar med binära optioner. Det är genom dessa så kallade binära optioner som bedragarna utlovar en lukrativ valutahandel men som i stället slutar med att småspararnas pengar går upp i rök.

Sajterna bakom bedrägerierna har som framgår svenska namn, men bolagen och aktörerna som opererar bakom sajterna är utländska.

”Det här fanns inte för fem år sedan. Men i och med ny teknik så har man kommit på att man kan tjäna pengar även på relativt små insättningar och dessutom kan man bearbeta konsumenten väldigt aggressivt i marknadsföring på nätet”, säger Johan Nylund till Svenskan.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: ”Varning för nya bluffen” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: ”Här är resebolagens svarta lista” [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: ”FI varnar för bluffaktörer: Explosionsartad ökning” [Svenska Dagbladet] >