Uttrycket “när du får oväntat besök” har fått en helt ny innebörd för Josef Knutsson. Han är nämligen fast med två män som är folkbokförda på hans adress – trots att de inte bor där.
Han delar sin adress med främlingar – ofrivilligt
Mest läst i kategorin
Det är Hem & Hyra som berättar om Josef och hans familj.
I tre år har de försökt få bort två främmande män som är folkbokförda på deras adress. Men trots upprepade anmälningar till både Skatteverket och Polisen har ingenting hänt.
“Vad handlar detta om egentligen?”
“Detta borde vara världens lättaste grej”, säger Josef, men processen har visat sig vara frustrerande långsam.
“Jag tänkte att detta inte borde vara så svårt att fixa så jag anmälde det till Skatteverket och tänkte att det kunde ta max några månader att lösa. Men sedan hände ingenting”, säger Josef.
Han berättar att han känner ett obehag över vad dessa två män kan ha för kopplingar. Gängkriminaliteten och hämndattacker mot fel adresser har ökat i Sverige, vilket gör honom orolig.
“Jag känner inte en omedelbar fara men tankarna maler”.
Senaste nytt
Bor inte i Sverige
När Skatteverket inte gjorde något åt saken försökte han polisanmäla situationen som folkbokföringsbrott, men polisen lade snabbt ner ärendet och hänvisade tillbaka till Skatteverket.
Hem & Hyra lyckades få kontakt med en anhörig till de två männen – som är bröder – och fick då reda på att bröderna har flyttat till ett annat land i Europa.
Försökte hyra ut hans hus
Josef är på intet sätt ensam.
I fjol berättade HD om Anders Frank och hans familj. De hade en helt främmande person skriven på sin adress som de inte lyckades få bort trots anmälan. Den oinbjudna mannen försökte till och med hyra ut familjens bostad.
Ett annat exempel är när en 32-årig gängkriminell folkbokförde sig hemma hos en polis – mitt under skarpt säkerhetsläge.
“Kommer min familj utsättas för det attentatet som hans familj skulle utsättas för annars?”, sa polisen till Hem & Hyra.
Ett växande problem
Enligt Skatteverket är mellan 74 000 och 158 000 personer folkbokförda i Sverige trots att det inte borde vara det. Detta kan, enligt SVT, leda till att en person får tillgång till en drös sociala förmåner som man egentligen inte har rätt till.
För att råda bot på det växande problemet hade Skatteverket redan i april i år gjort fler kontrollbesök än hela fjolåret.
“Besöken kan vara den sista pusselbiten som behövs för att få klarhet, och därför har vi numera en mycket större kapacitet att använda det verktyget”, berättar Cajsa Toresten, samordnare inom bosättningsområdet på Skatteverket, för Dagens Juridik.
Läs också:
Skatteverket: Fusk hos var tredje byggföretag. Dagens PS
Hyresvärden döms: Fotade i smyg. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.