De flesta börsbolagen får klart underkänt i ny rapport.

ANNONS

Enligt forskningen, som gjorts på Handelshögskolan, har bara 7 av 88 granskade börsbolag långsiktiga hållbarhetsmål.

Det skriver Svenska Dagbladet.

”Det är nedslående”, säger professor Lin Lerpold till tidningen.

Den omfattande studien som forskarna vid Handelshögskolan gjort visar att finans- och spelbolag brister mest.

”Det kallas greenwashing – när företag försöker ge sken av att vara bättre på hållbarhetsarbete än de i själva verket är. Och det verkar tyvärr fortfarande vara ett skällsord som kan appliceras på många av de svenska bolagen på Stockholmsbörsens Large Cap”, konstaterar SvD Näringsliv.

Det är mycket snack och lite verkstad – hela 83 procent av börsbolagen i kartläggningen pratar i sina hållbarhetsrapporter om hållbarhet i generella termer än mer konkret om vad de faktiskt åstadkommer.

Hållbarhetsrapporterna innehåller kort och gott mest snömos; det talas om hållbarhet bara i svepande ordalag.

”En del bolag säger att de jobbar med det ena och det andra, men utan målsättning och utan konkreta beskrivningar kring hur man jobbar med frågorna. Och då är det förmodligen mest tomma ord”, säger Lin Lerpold i artikeln, där alltså finans- och spelbolag utmärker sig som sämst i klassen.

Några aktörer som pekas ut som usla på hållbarhet är Evolution Gaming, Sagax och Netent, Industrivärden, Melker Schörling, Resurs, Hexagon och Lundberg.

ANNONS
ANNONS

Bäst på hållbarhet, enligt granskningen, är SCA, Billerud-Korsnäs, Stora Enso, SEB, Ericsson, och Telia.

Att Ericsson och Telia får så höga betyg trots att båda jättarna på senare tid varit insyltade i korruptionsskandaler förklaras med att de ”lärt av sina misstag”.

Enligt professor Lin Lerpold ogillar en del av börsbolagen skarpt att bli granskade i sina hållbarhetsarbeten, ”varit ganska irriterade”, säger hon.