Dagens PS

Fyra år extra – 12 000 kronor mer i pension

Att fortsätta arbeta höjer pensionen kraftigt
Allt fler pensionärer jobbar vidare. Riktåldern är 67 år men pensionen kan höjas rejält med ytterligare några års arbete. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Riktåldern för pension är 67 år. Men att jobba vidare kan höja pensionen markant. Nu visar en ny rapport exakt hur attraktivt det kan vara.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen har fastställt riktåldern för pension för 2030 till 67 år, vilket är samma ålder som riktåldern tidigare har fastställts till.

Beslutet har fattats som en del i arbetet med att upprätthålla och höja pensionsnivåerna, skriver Socialdepartementet i ett pressmeddelande.

”Att vi lever allt längre och är friska högre upp i åldrarna är naturligtvis väldigt positivt. Samtidigt innebär det utmaningar, då den intjänade pensionen ska räcka över längre tid. För att stärka sin ekonomi och få pensionen att räcka till är det därför nödvändigt att arbetslivet förlängs”, menar Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister.

Fastställs årligen

Riktåldern ska fastställas årligen, och dessutom sex år innan den ska tillämpas, därav det nu fattade beslutet för 2030.

Som en väl tajmad sidekick lanserar Skandia samma dag som beslutet en ny rapport, ”Jobbonärslivet – om att kombinera arbete med pension”, för att visa hur positivt det är att arbeta vidare efter riktåldern och få ett mer flexibelt slut på arbetslivet.

ANNONS

Senaste nytt

”Otrolig kraft”

”Den här rapporten visar vad ett längre arbetsliv betyder för att få en bra pension. Att jobba till riktåldern har en tydlig positiv effekt på pensionerna, men det vi nu visar på är också vilken otrolig kraft det finns i att ha kvar en fot i arbetslivet även därefter”, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

ANNONS

Stora vinster

Både i tjänstemanna- och arbetaryrken finns det stora vinster i att trappa ned på jobbet i stället för att gå i pension.

Skandias rapport visar att en tjänsteman kan öka sin pension med 6 000 kronor i månaden, genom att arbeta två extra år på halvtid innan man väljer att gå i full pension.

För en kommunalt anställd i ett mer traditionellt arbetaryrke är samma siffra cirka 3 000 kronor i högre pension, enligt Skandia.

Över 12 000 kronor

Att i stället jobba deltid fyra år ger en kraftig förbättring i pensionskuvertet med mellan 6 600 kronor och över 12 000 kronor, enligt rapportens exempel.

Äldres intresse för att eventuellt arbeta extra år är heller inte bara kopplad till ekonomin utan även till en vilja att fortsätta vara aktiv.

”Mer flexibel syn”

ANNONS

”Jag är övertygad om att vi kommer att ha en mer flexibel syn på pensionering framöver. Allt fler kommer att kombinera arbete med pension som jobbonärer”, menar Mattias Munter.

”För de som kan, vill och orkar finns det inte bara stora ekonomiska effekter att hämta. Även den fysiska och psykiska hälsan gynnas av att fortsätta vara aktiv och i sysselsättning”.

ANNONS

Läs mer:

Gå i pension? Inget för Sveriges chefer. Dagens PS

Fler drar ut på pensionen: “75 är det nya 65”. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS