Priserna rusar på bostadsmarknaden och gör det svårt för många att köpa bostad. I första hand slår det mot unga och ensamstående men även fler grupper berörs om utvecklingen fortsätter, enligt Swedbank.

ANNONS

Ökad lånetakt och amorteringskrav kan göra att det svårt för många att köpa bostad när priserna på bostäder stiger som det gjort det senaste året, enligt Swedbank, skriver TT i en artikel på SvD.se.

”Prisuppgångarna börjar komma upp på sådana nivåer att risken är att fler får se sina bostadsdrömmar grusas, för att man inte klarar kreditprövningen hos banken”, säger Arturo Arques.

I första hand drabbar det unga förstagångsköpare och ensamstående, men fler grupper berörs när priserna går upp så kraftigt som nu, enligt Swedbank.

Flera tusenlappar dyrare

”Enligt Swedbanks boindex hade typhushållet sammanboende med barn i småhus en skuldkvot som kvalificerade för utökad amortering i samtliga tre storstadskommunerna under fjärde kvartalet 2020”, skriver TT och konstaterar att låntagare som lånar ett belopp som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten behöver amortera en procent extra.

Med en belåningsgrad på över 70 procent blir den totala amorteringen då tre procent.

”Den handlar om ett antal tusenlappar extra i amortering och kan bli skillnaden mellan att köpa och inte köpa”, säger Arturo Arques.

Enligt Swedbank behöver en ensamstående med två barn som köper bostadsrätt i Stockholm eller Göteborg lägga 55 procent respektive 50 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnader.

ANNONS
ANNONS

Unga förstagångsköpare i Stockholm måste samtidigt lägga 45 procent av sin disponibla inkomst på boendet medan unga förstagångsköpare i exempelvis Sandviken bara behöver lägga 23 procent av sin disponibla inkomst på boendet.

Som framgår är variationerna stora i olika delar av landet.

Läs även: Prisfesten på bostäder bara fortsätter [DagensPS.se] »