Forskare vid UCLA i Kalifornien varnar för det farligaste folk gör varje dag.

ANNONS

Att sova för lite.

Samhället måste ta mer allvarligt på vilka skadliga effekter sömnbristen får på vår hjärna, samt hur den bidrar till att den ”mänskliga faktorn” enklare riskerar att uppstå på jobbet och – kanske än allvarligare – ute på våra vägar.

Det hävdar forskare vid UCLA i Kalifornien. Deras studie visar att sömnbristens effekter är så allvarliga att de uppvisar samma symtom som när du är full – med allt vad det innebär i form av koncentrationssvårigheter, och för vissa även rena minnesluckor.

UCLA-forskarna kom bland annat fram till att det fysiologiska fenomenet beror på att sömnbristen försvagar kommunikationen mellan hjärnans neuroner.

Då kroppen blir svältfödd på sömn skapas ”kognitiva hopp” i hur vi uppfattar och reagerar på omvärlden, och dessutom allvarliga koncentrationssvårigheter. Effekten kan liknas vid att sömnbristen får vissa delar av hjärnan att domna bort, medan andra kör på som vanligt.

Dessa effekter av sömnbristen menar forskarna bidrar till att den ”mänskliga faktorn” uppstår betydligt enklare när du exempelvis jobbar eller kör bil.

ANNONS
ANNONS

”Svår trötthet ger en liknande påverkan på hjärnan som om du dricker för mycket. Ändå finns det ingen medicinsk eller juridisk standard för att identifiera övertrötta förare på vägen på samma sätt som för fulla förare”, säger Itzhak Fried, forskaren som har lett studien, enligt Science Alert.

Tusentals människor i USA skadas varje år i samband med att förare slumrat till vid ratten och därmed inte kunnat reagera tillräckligt snabbt på en hastigt uppkommen situation