Enligt siffror från branschorganisationen Svensk försäkring gjordes förra året 7.000 bedrägeriutredningar i vilka omkring hälften resulterade i nekade utbetalningar. Sammanlagt handlar det om nära en halv miljard kronor och en ökning på 15 procent jämfört med ett år tidigare, rapporterar Ekot som talat med Mats Galvenius på branschorganisationen Larmtjänst.

ANNONS

Han är kritisk till att polisutredningarna om misstänkta fusk i de flesta inte leder någonstans och tror att det är en av anledningarna till att försäkringsbolagen i nio av tio fall inte gör en polisanmälan.

”En viktig orsak är att man känner att det är ganska meningslöst. Det är väldiga balanser på bedrägerirotlarna ute hos polisen och det tar väldigt lång tid för lagföring”, säger han till Sveriges Radio och berättar att de vanligast bedrägeriförsöken handlar om skador på fordon eller i bostaden.

Jan Granqvist, gruppchef på polisens bedrägerisektion, påpekar att försäkringsbedrägerier är både svåra att utreda och kräver mycket polisresurser.

MISSA INTE: Känd försäkringsmäklare misstänks för fusk [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Så vill AKB stoppa skattefusk – punkt för punkt [DagensPS.se] >