”Just nu har 1,2 miljoner aktieägare fog att vara besvikna. Folkaktierna, de som ska ha låg risk och ge feta utdelningar, faller som furor på börsen.”

ANNONS

Det konstaterar Svenska Dagbladet efter en genomgång av de svenska börsklenoderna Ericssons, H&M:s och Telias som sammanlagt alltså har över en miljon aktieägare.

SvD börjar med Ericsson, vars nyhetsbomb vi skrev om tidigare i höstas. Aktien har rasat 60 procent på ett och ett halvt år. Under toppen i april 2015 betalade man 114 kronor för en – i dag är prislappen 47 kronor. Här är det, precis som nye vd:n Börje Ekholm konstaterade nyligen, en för stor kostnadskostym som spökar, menar Jonas Olavi som är strateg på Alfred Berg.

”Aktiekrusen har gått otroligt svagt och visar inte några tecken på att bottna”, säger han till tidningen.

Om H&M skriver SvD att klädjätten brottats med vikande resultat det senaste året. Man har gått från att vara en vinstmaskin till ett klädbolag i mängden, menar Olavi som ändå ser ljust på företagets framtid på lång sikt. När det kommer till Telia pekas telekomjättens städningsarbete som en orsak till de senaste månadernas kräftgång på börsen. Jobbet att lyfta affärer ur Euroasien, till följd av mutaffärer som Dagens PS skrivit om tidigare, påverkar negativt på kort sikt.

”Bolaget har historiskt gjort relativt bra resultat i Eurasien. Men i efterhand har vi och aktiemarknaden blivit varse diverse anklagelser kring mutbrott. Detta har inneburit att investerarna blivit rädda.”

MISSA INTE: Från ”aktietips” till fängelse – studenter lurade börsen [Dagens PS] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Svenska toppchefen sålde av allt – dagen före aktiekollaps [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: Folkaktierna faller som furor: ”Handlar om rädsla” [SvD Näringsliv] >