H&M-analytikern outstanding – förutspådde börsraset.

ANNONS

”Jag fick helt enkelt inte kalkylerna att gå ihop och misstänkte att det fanns ett större strukturellt problem”, säger Carnegies analytiker Niklas Ekman till Dagens Industri, som beskriver honom som ”helt outstanding bland svenska H&M-analytiker”.

Bakgrunden är förstås att han är den enda analytiker som under året sagt och hållit fast vid att placerare bör sälja klädbolagets aktie.

Det gör honom till den överlägset bästa H&M-analytikern, eftersom alla andra analytiker haft fel.

Men det har ändå gått sämre för H&M än han kunde föreställa sig, förklarar Niklas Ekman i artikeln, där han också säger att han har svårt att se hur klädjätten ska kunna vända den negativa trenden.

”Jag är ganska försiktigt inställd, faktiskt. Mode handlar om momentum och det är väldigt svårt att få till en vändning av ett varumärke som har börjat falla”, säger Niklas Ekman till Di och tillägger att han tror att ”H&M:s tid som tillväxtbolag troligen är över”.

ANNONS
ANNONS

Dagens Industri konstaterar att H&M är ett av börsens mest hårdbevakade bolag, hela 34 analysfirmor följer bolaget och särskilt problematiskt har de svenska analytikerna haft att förutse bolagets kräftgång på börsen.

”Av sex svenska analytiker har endast en gett råd som inte har inneburit en förlust för en H&M-investerare”, framgår det.