Hög risk och uselt konsumentskydd, enligt myndigheten.
FI varnar för hajpad investering
Mest läst i kategorin
“Den som investerar på en plattform för gräsrotsfinansiering utsätts i många fall för hög risk jämfört med traditionella investeringsformer. Trots relativt hög risk saknas i flera avseenden ett konsumentskydd motsvarande det som finns för dessa reglerade investeringsformer”, säger Finansinspektionens pressekreterare Peter Svensson till Svenska Dagbladet.
FI-varningen gäller crowdfundingivesteringar, som växer snabbt i Sverige. De två största aktörerna – Fundedbyme och Pepins – har enligt SvD Näringsliv dragit in över en miljard kronor till små, oftast onoterade bolag.
Privata småsparare pytsar i de flesta fallen in stora pengar, enligt artikeln, där Finansinspektionen menar att det finns ett “informatitonsgap” mellan de som investerar på dessa plattformar och bolagen som söker kapital.
Det här bidrar till att småsparare ofta får en högre risk än de tänkt, enligt FI, som får medhåll av Joakim Bornold, sparekonom hos nätmäklaren Nordnet.
Bornold menar att bristen på information och svårigheten att värdera de onoterade bolagen är “två varingslampor”, skriver SvD.
“Det krävs ett proffs för att vara lyckosam med en investering i de här bolagen, eller tur. Den vanliga privatspararen bör se den här typen av investering som en lottosedel”, säger Joakim Bornold i artikeln där det framgår att 134 bolag och affärsidéer finansierats med aktiebaserad crowdfunding hos Fundedbyme – och att fem av dessa bolag sedan gått i konkurs, vilket gjort aktierna värdelösa.
“Bland bolagen som har tagit in pengar via Pepins är det i dag bara ett som har ansökt om rekonstruktion, nämligen kaffekedjan Barista. Bland investerarna finns en stor dos besvikelse”, uppger Svenskan.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.