Privata Affärer berättar om produkten binära optioner, där risken enligt Finansinspektionen är stor att satsade pengar går upp i rök.

ANNONS

Allt fler konsumenter vittnar enligt artikeln om att de råkat illa ut.

Privata Affärer uppger att marknadsföringen för binära optioner ofta är aggressiv, ibland även vilseledande, och att exponeringen sker via nätet och sociala medier.

”En binär option är en produkt där köparen spekulerar i två möjliga utfall: att en viss sak inträffar eller inte gör det. Inte sällan handlar det om antaganden om kursutvecklingen i en enskild aktie, index, valuta eller råvara under en viss tidsperiod. Löptiden kan vara mycket kort, till exempel 60 sekunder”, förklarar tidningen och uppger att flera länder i Europa förbjudit handel med binära optioner.

Finansinspektionen skriver nu i en rapport, som refereras i artikeln, att myndigheten får allt fler samtal från konsumenter som förlorat betydande summor pengar på den spekulativa och riskfyllda produkten.

Men FI har samtidigt svårt att komma till rätta med problemet då binära optioner inte klassas som finansiella instrument utan omfattas av lotterilagstiftningen, framgår det.

Dessutom är företagen som administrerar binära optioner som regel utlandsbaserade. FI har fått in flera fall där det handlar om företag registrerade på Cypern. Det blir då den cypriotiska ”finansinspektionen” som har tillsynsansvaret. Samtidigt har företagen som vänder sig till svenska kunder skyldighet att informera svenska Finansinspektionen om att man erbjuder binära optioner – och här brister det.

Enligt FI har dock myndigheterna på Cypern vidtagit flera åtgärder mot företag som sysslar med den här typen av högriskaffärer, sett ur kundernas perspektiv.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Fondbolagen som toppar varningslistan [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Varning: Aktiebluff lurar placerare på Facebook [DagensPS.se] >