Ett helt annat län leder miljonärsligan – sett till folkmängden. Kolla här!

ANNONS

Stockholm kommer en bra bit ner på listan över länen som har flest miljonärer, det vill säga i relation till befolkningen.

Stockholm hamnar först på sjunde plats medan Örebro är i topp med en andel på 17 procent miljonärer följt av Västmanland (14 procent) och Dalarna (11 procent), enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Länsförsäkringar och som återges av Di.se.

Andelen miljonärer i procent i Stockholm är 8, vilket gör att även Blekinge, Halland och Kronobergs län har fler miljonärer, sett till folkmängden, utöver de redan nämnda länen med Örebro överst på listan alltså.

Enligt Di, som refererar Novus-rapporten, har svenska folket drygt 5.000 miljarder kronor placerat i aktier, fonder eller på bankkonton, fast i dessa fall rör det sig om ett kapital som är ojämnt fördelat – klyftorna i sammanhanget är så att säga stora mellan fattig och rik.

Novus har nu frågat 2.800 personer i Sverige om hur många som har en miljon kronor på banken eller placerat i aktier och fonder; viktigt att notera är att Novus i frågeställningen inte tar hänsyn till hushållens lån/skulder.

Ur det här framträder sedan listan på var i Sverige de flesta miljonärerna bor, alltså fortfarande i förhållande till folkmängden, och i Jämtland – som är jumbo på listan – är andelen miljonärer i procent bara 3; även Västernorrland, Skåne, Norrbotten, Västra Götaland, Gävleborg, Jönköping, Värmland och Södermanland har en förhållandevis blygsam andel miljonärer bosatta i sina län, framgår det.

Den vanliga miljonären i Sverige är egenföretagare, högskoleutbildad, han är man och gift utan barn och har en årsinkomst på över 400.000 kronor, enligt undersökningen.

”Att bli miljonär är kanske att sikta för högt, för många räcker det nog med betydligt lägre belopp. Vissa sparar för att tåla överraskningar, då kan det räcka med 100.000 kronor”, säger Arne Ohlson, privatmarknadschef på Länsförsäkringar Bank, enligt Di, och fortsätter:

ANNONS
ANNONS

”Andra kanske sparar för frihet för att kunna lämna en dålig chef eller fel partner”.

Di konstaterar utifrån en annan undersökning, affärsbanken Credit Suisses årliga rapport. Den visar att USA, föga oväntat, har flest miljonärer i dollar och att Sverige kommer på plats 15 i rankningen över länder med flest rika.

”I Sverige uppskattas 335.000 personer ha en sammanlagd förmögenhet på runt 8 miljoner kronor eller mer”, skriver Di.