Fackförbundet kommunal har en miljard kronor placerade i Nordea. Nu hotar man att lämna Nordea om banken flyttar huvudkontoret från Sverige, berättar Aftonbladet.

ANNONS

”Det är gigantiska summor vi talar om”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till AB.

Som DagensPS berättat i flera artiklar har Nordea deklarerat att en flytt av huvudkontoret kan bli aktuell om regeringen gör verklighet av sin aviserade höjning av bankavgifterna till den så kallade resolutionsreserven.

Syftet är enligt regeringen att skydda skattebetalrna vid en eventuell bankkris där staten tvingas gå in och rädda bankerna.

Det här har fått Nordea, som skulle drabbas hårdast av ”bankskatten”, att hota med en utlandsflytt av bankens huvudkontor från Sverige till Danmark eller Finland.

Nu svarar LO:s största fackförbund Kommunal med samma mynt och hotar alltså med att lämna Nordea om banken gör verklighet av sitt hot om en utlandsflytt.

ANNONS
ANNONS

”Om bankerna svajar och vi får en framtida finanskris så är det ju skattebetalarna som drabbas, det är välfärden som drabbas och därmed medlemmarna i Kommunal”, säger Tobias Baudin till Aftonbladet och förklarar att banken tänker flytta sitt kapital på en miljard kronor i Nordea till en annan bank om det krävs.

Dessutom avbryter Kommunal andra tjänster som man i dag har med Nordea.

”Vi erbjuder våra medlemmar att låna i Nordea till en bra ränta. Vi använder också flera banktjänster i Nordea och väldigt många av medlemmarna får sina fackavgifter draget i Nordea. Vi kommer att se över helheten”, understryker Kommunals ordförande i artikeln.

Han anser att Nordea idkar utpressning men tycker inte att Kommunal gör samma sak.

”Vi är fria att placera vårt kapital var vi vill.”

ANNONS
ANNONS

Nordea har enligt AB avböjt att kommentera Kommunals utspel.

MISSA INTE: Uppgift: Nordea flyttar – Andersson oberörd [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Utlandsflytt jackpot för Nordea [DagensPS.se] >