Financial Times berättar om kalabaliken.

ANNONS

Enligt nya dokument, som refereras av tidningen, var Facebookgrundaren Mark Zuckerberg tillsammans med de högsta cheferna ytterst nära att ta beslut om att skrota den sociala mediejättens börsentré 2012.

För det första sköts börsnoteringen på framtiden gång på gång, för det andra blev det teknikstrul när det väl var dags och handelsstarten fick enligt artikeln ”skjutas upp flera timmar”.

”Allt går väldigt dåligt här”, skrev Mark Zuckerberg till sin dåvarande fästmö, numera fru, Priscilla Chan, uppger FT.

Till följd av debaclet som omgärdade Facebooks börsnotering – som värderades till över 100 miljarder dollar – förlorade mäklarhusen hundratals miljoner dollar, visar dokumenten som FT nu berättar om.

Facebook har stämts i en domstol i USA ”för att ha dolt viktig information för sina investerare om hur intäkterna förflyttades från desktop- till mobilanvändare”.

Facebook nekar till anklagelserna men dokumenten avslöjar alltså också att börspremiären var nära att fallera. I mejlet till Priscilla Chan förklarar Zuckerberg att intäkterna skrivits ned så mycket att Facebook ”kanske måste börsnoteras med ett värde under 50 miljarder dollar”.

ANNONS
ANNONS

Den 18 maj klev Facebook, trots allt, in på börsen. Men entrén gick inte i linje med förhoppningarna; aktien rasade närmare 50 procent under de tre första månaderna.

Bolaget har sedan gjort en imponerande återhämtning. Inför börsöppningen i dag, fredag, värderas Facebook till 486 miljarder dollar och aktien har rusat 45 procent bara sedan nyår – den kostar nu 167 dollar från tidigare 17,55 dollar i samband med börspremiären när situationen var som mest turbulent.