Dagens PS

Extremväder hotar svenska bostäder

extremväder bostäder
Extremväder hotar svenska bostäder. Många byggnader kommer att stå under vatten, enligt Svensk Försäkring. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 31 maj 2021

Extremväder hotar svenska bostäder. Många byggnader kommer att stå under vatten, enligt Svensk Försäkring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Branschorganisationen Svensk Försäkring menar att extremväder hotar svenska bostäder och att byggnader i framtiden kommer att stå under vatten och inte kunna försäkras.

Det rapporterar SVT och berättar att Svensk Försäkring därför vill att regeringen väljer ett departement som får ta ansvar för Sveriges klimatanpassning.

Kravet på regeringen

Försäkringsskador på bostäder orsakade av extremväder ökar och i förlängningen kommer det innebära att det inte går att erbjuda någon försäkring i vissa områden framöver, enligt Svensk Försäkring som i en debattartikel i Göteborgs-Posten kräver att regeringen pekar ut ett departement som tar ansvar för klimatanpassningen.

Vidare anser branschorganisationen att en nationell strategi presenteras för kustnära bebyggelse och att kommunerna planerar för ökade havsnivåer och vidtar förberedande åtgärder.

“Klimatförändringarna sker långsamt, men åtgärderna måste börja sättas in omedelbart. Genom att ta korrekta beslut och genomföra rätt insatser i dag, sparar vi oerhörda kostnader för framtiden. Både för samhället i stort men också för den enskilda individen”, skriver Staffan Moberg, jurist och expert på klimatskador på Svensk Försäkring, i debattinlägget på GP.

Bostadsminister Märta Stenevi (MP) anser inte att det är någon bra idé att ett departement får övergripande ansvar för Sveriges klimatanpassning.

“Ska vi hantera klimatanpassningen på ett bra sätt är det samordning och samarbete mellan de olika parterna som är nödvändig”, säger Märta Stenevi till SVT.

ANNONS

Klimathotet: Svenskar väljer bort bostadsområden »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS