Elen kan stängas av i vinter i södra Sverige – enligt Svenska kraftnät har risken för det ökat, rapporterar Expressen.

ANNONS

Elbristen blir alltmer extrem i Europa och risken för effektbrist ökar inför vintern på grund av det pågående kriget i Ukraina.

Främst är oron stor för att Rysslands gasleveranser–- som redan är kraftigt begränsade – ska strypas ytterligare till Europa.

Och även om Sverige inte har gas är vi importberoende.

Följden kan enligt Niclas Damsgaard på Svenska kraftnät bli att det för första gången uppstår ett läge där elen tar slut.

Risken för det har ökat till vintern i elområde 3 och 4 och särskilt i elområde 4, där bland annat Skåne och Blekinge ligger.

”Risken är vanligtvis extremt låg. Men kopplat till kriget i Ukraina och gasleveranser från Ryssland, så kan risken öka den här vintern”, säger chefsstrateg Niclas Damsgaard på Svenska kraftnät till Expressen.

Om man tvingas stänga av elen drabbar det något område i taget och enligt Niclas Damsgaard rör det sig om ett bortfall på ”några procent” per område.

När elpriset rusar använder konsumenterna mindre el och om värsta scenariot infrias kan priserna komma att skena i väg till runt 40 kronor per kilowattimme, enligt Svenska kraftnäts chefsstrateg, framgår det i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Om situationen blir att det förbrukas mer än vad som säljs kan konsekvensen bli att det sker en bortkoppling av elen temporärt, det vill säga att den stängs av tillfälligt.

Läs mer: Dubbelt så höga elpriser hotar Sverige i vinter [Dagens PS]

Läs även: Ryssland stoppar gasen till Lettland [Dagens PS]