Günther Mårder, tidigare vd för Aktiespararnas och numera vd för organisationen Företagarna, hymlar inte i en Di-artikel om att han åkt på kännbara börssmällar.

ANNONS

Han minns särskilt ett tungt bakslag. Han var bara 17 år och ägde näst mest aktier i bolaget Autofill, som enligt tidningen ”utvecklat en tankrobot som skulle revolutionera bensinstationerna och minska spill vid tankningen”.

Mårder gjorde sig redan som ung känd för att ta höga risker och fick också applåder för god avkastning med sin portfölj mellan 1996 och 1999.

Men Autofill-placeringen blev inte den guldkantade aktie som han hade hoppats.

Mårder berättar att han vid den här tidpunkten förlorat respekten för vad som är normalt på börsen.

”Jag ägde 2 procent i bolaget. De var väl värda en miljon på toppen, innan bolaget gick i konkurs”, avslöjar Mårder för Di där flera sparekonomer också berättar om sina klavertramp på aktiemarknaden.

ANNONS
ANNONS

Joakim Bornold, sparekonom på Nordea, torskade exempelvis 70.000 kronor på en optionsaffär i Ericsson för 20 år sedan – när bolaget var som mest framgångsrikt.

”Jag tappade 100 procent”, medger Bornold och konstaterar att summan som han förlorade var mycket pengar på den tiden.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, gick på pumpen med sin exponering i läkemedelsbolaget Novo Nordisk, han handlade aktierna på våren 2016 och redan på sommaren gick kursen ned ”i källaren”, som han uttrycker det.

Det här är hans största förlust hittills på börsen, förklarar han.

Maria Landeborn, även hon sparekonom men på Skandia, berättar för Di att hon gjorde en börsgroda med Ericssonaktien.

ANNONS
ANNONS

”Jag pluggade och köpte aktier för 20.000 kronor precis innan it-kraschen. Procentuellt sett är det mitt sämsta aktieköp”, konstaterar hon.

MISSA INTE: Kaoskväll i börsbolag – anmälan och brakförlust [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Hans hot bäddar för börsklipp [DagensPS.se] >