Svenskarna fortsätter att köpa bostäder trots flera negativa signaler. Men nu har de omgivande riskerna blivit stora och mäklarna manar till viss försiktighet. Rådet: Sälj bostad innan du köper en ny, då tar du bort större delen av risken.

ANNONS

”Vi rekommenderar alla våra kunder att sälja sin gamla bostad först”, säger Johan Nordenfelt på Erik Olsson fastighetsförmedling till Aftonbladet.

Han konstaterar att fastighets- och bostadsmarknaden är fortsatt stark. Priserna är höga och handeln med bostäder ångar på. Att bankerna varnar om räntehöjningar skrämmer inte bort kunderna, eftersom höjningarna inte är så stora ännu.

Men Johan Nordenfeldt varnar alla ivriga intressenter om att läget snabbt kan ändras när hela världen står inför stora utmaningar i världsekonomin. Särskilt kriget kan påverka hela den globala marknaden på oförutsägbara sätt.

Sälj bostad även om du inte hittat nytt

Den som först köper en bostad för att därefter sälja sitt gamla boende hamnar därför i risken att få tillbaka mindre pengar än väntat i en bostadsaffär. Men att agera i omvänd ordning – först sälja och sedan köpa – tryggar upp affären.

”Det är ett enkelt sätt att ta bort nästan all ekonomisk risk i sin bostadsaffär”, säger Johan Nordenfeldt till Aftonbladet.

Idag är det bara 45 procent av kunderna hos Erik Ohlsson som agerar på det sättet. Anledningen är sannolikt att människor är rädda att inte hitta en ny bostad i tid, då utbudet kan vara skralt.

ANNONS
ANNONS

Men det är bättre än alternativet, menar Nordenfeldt. Han uppmanar också människor att föra en tät dialog med sin bank för att se till att räntevillkoren och villkoren för lånelöfte är de man har tänkt sig. Villkoren kan nämligen snabbt ändras, och det måste man vara beredd på.

Läs också:

Höjd ränta på bolån i tre svenska banker [Dagens PS]