”Skräcksiffror” och ”exploderande kostnader” larmar kritiker efter KI:s nya rapport.

ANNONS

Torsdagens SvD Näringsliv toppas av rubriker om ”en tickande bomb” i statskassan. Avslöjandet bygger på en färsk rapport från Konjunkturinstitutet, KI, som visar att kostnaderna för ränteavdraget kommer att skena kommande år. Enligt den nya prognosen kommer årets samlade kostnader landa på omkring 17 miljarder kronor, följt av ungefär samma nivå nästa år.

Men sedan blir det värre i takt med att räntorna. På bara knappt ett decennium, år 2026, kommer notan ha fyrdubblats till drygt 60 miljarder kronor, skriver KI i sin prognos.

”Det är otroligt mycket pengar. Det är alltså 1,5 procent av BNP, vilket är ungefär lika mycket som kostnaden för migration. Till och med lite mer”, konstaterar SvD:s Johan Carlström i tidningens morgonprogram Ekonomistudion.

Svenskan konstaterar att situationen går att likna med den före finanskrisen då kostnaderna för ränteavdraget låg på snarlika 18 miljarder kronor. Men det finns en stor skillnad: då låg listräntorna omkring 5 procent och hushållens sammanlagda skulder på 2.300 miljarder kronor, vilket kan jämföras med dagens 3.900 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Debatten om ett slopat ränteavdrag har återigen blivit en het potatis i svensk politik där de flesta riksdagspartier ställer sig bakom en utfasning. Även finansminister Magdalena Andersson (S) har i veckan flaggat för att svenskar bör förbereda sig för en kommande justering.