Pekka Kääntä på Placera.nu är inte nådig i sin kritik efter Riksbankens besked i dag om att styrräntan lämnas oförändrad på minus 0,5 procent.

ANNONS

Beslutet innebär att räntehöjningen skjuts på framtiden samtidigt som obligationsköpen utökas.

Dock var Riksbankens direktion splittrad i beslutet, men riksbankschefen Stefan Ingves utgjorde som vanligt utslagsrösten.

Placera.nu:s skribent Pekka Kääntä  anser att Riksbankens beslut överraskar med tanke på att svensk ekonomi går starkt, även om agerandet i sig var väntat sett till hur direktionen tidigare hanterat frågan om den viktiga styrräntan, konstaterar han.

Pekka Kääntä menar att det måste vara något ”grundläggande fel i beslutsprocessen och/eller regelverk när Riksbanken först ’tvingas’ skapa överhettning på bostadsmarknaden och nu går vidare i något som mest går att likna vid ett försök att skapa motsvarande överhettning på arbetsmarknaden. Inte att förglömma är dessutom inflationsmålet satt av Riksbanken själva”, skriver han och fortsätter:

”Inflationsmålet i all ära. Det har på ett synnerligen förtjänstfullt sätt gagnat svensk ekonomi under de senaste dryga 20 åren. Men någonstans måste det här penningpolitiska vansinnet få ett slut. Kanske får vi vänta tills Stefan Ingves mandat löper ut i slutet av det här året.”

Även Johanna Cervenka, ekonomikommentator på SVT nyheter, kritiserar Riksbankens penningpolitik:

”Det är svårt att förstå logiken i dagens beslut om du tittar på den riktiga ekonomin både i Sverige och utomlands.
För trots att Riksbanksdirektionen med Stefan Ingves i spetsen konstaterar att den svenska ekonomin går bättre än tidigare så behåller Riksbanken den extrema minuskrisräntan och säger dessutom att den låga räntan kommer att bestå ännu längre än man tidigare trott”, skriver Johanna Cervenka och tillägger:

ANNONS
ANNONS

”Dessutom gör Riksbanken penningpolitiken ännu mer expansiv genom att utöka obligationsköp – och det är grovt förenklat som att sänka räntan utan att egentligen behöva sänka reporäntan.”

MISSA INTE: Räntan ligger kvar – då kommer höjningen [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Riksbankens inflationsmål bör ändras [DagensPS.se] >