På måndagen havererade Swedbanks hemsida igen och fler teknikhaverier hos banker och andra företag är att vänta framöver, enligt expert som efterlyser mer kontanter som back up.

ANNONS

Under fem timmar i måndags låg Swedbanks hemsida nere och riktigt vad som hände har storbanken inte förklarat mer än att det var driftstörningar.

Även andra banker hade teknikproblem i måndags och enligt Robert Lagerström, forskare inom cybersäkerhet på KTH, är det ”jättestor risk” att teknikhaverierna fortsätter hos bankerna och även andra företag när flera system kopplas samman.

”Många system är integrerade med varandra och det är det som gör att när ett går ner funkar inte de andra”, säger han till SVT.

Bekymmersamt att kontanterna försvinner

Han tror att det var ett systemfel bakom Swedbanks haveri och utgår alltså från att den här typen av problem blir allt vanligare framöver.

Det som oroar honom är att kontanterna försvinner när cash kunde tjäna som en back up för drabbade kunder, säger experten till SVT.

ANNONS
ANNONS

”Det här är inte sista gången det här händer, den här gången var det Swedbank, nästa gång är det ett annat företag, kanske en annan bransch”, säger Robert Lagerström.

Dagens PS rapporterade om Swedbanks utslagna hemsida i måndags.

Fjärde kraschen på kort tid

Det var fjärde gången på mindre än fyra veckor som Swedbank kraschade, enligt sajten Downdetector.

För kunderna innebar det att de varken kunde logga in och göra ärenden, betala med bankens kort eller swisha.

I kommentarsfältet på Downdetector uttryckte Swedbankkunder sin ilska: ”Man borde få någon ersättning för detta pga förlorad inkomst”, skrev en av de många drabbade och strandsatta kunderna.

ANNONS
ANNONS

Även Sparbankerna hade teknikproblem som gjorde att hemsidan låg nere och Nordea gick ut och varnade att kunder med Visa-kort kunde få problem sina kortköp.

Också SEB uppgav under måndagsförmiddagen att banken hade tekniska problem.

Läs även: Ransomwareattacker ökar – kräver högre lösensummor [Dagens PS]