Aktieanalytikern har en teori.

ANNONS

”Det är en förtroendeskapande åtgärd, och precis som jag tycker är det köpvärt”, säger Peter Malmqvist till TT.

Trots klädbolagets besvikelse på börsen – kursen dalar och har så gjort under lång tid – fortsätter huvudägaren och styrelseordföranden Stefan Persson fylla på sin H&M-portfölj.

Grundarfamiljen Persson har vid 20 tillfällen i år, enligt artikeln, som hänvisar till Finansinspektionens insynslista, köpt totalt närmare 34 miljoner aktier i H&M. Värdet på aktieköpen uppgår till omkring 7,5 miljarder kronor, framgår det.

Lägg där till alla aktieköp som gjordes under 2015 och 2016, 23 miljoner aktier, som DagensPS vid flera tillfällen tidigare delvis rapporterat om.

Peter Malmqvist avfärdar att familjen med sina aktieköp planerar att köpa ut klädföretaget från börsen, vilket skulle vara ett sätt att undvika kritik för kursdebaclet.

”Nej, jag tror inte att han (Stefan Persson) umgås med den typen av planer”, säger Peter Malmqvist, som är chefsanalytiker på Remium Nordic, till TT.

H&M-miljardären Stefan Persson skulle då ”inte ha köpt en enda aktie”, poängterar Malmqvist, som alltså menar att köpen i stället ska tolkas som ”en förtroendeskapande åtgärd”.

ANNONS
ANNONS

Han tycker för övrigt att H&M är billigt på börsen. Och han tror INTE att bolaget får några problem vid omställningen till näthandel, som vissa skeptiker höjt farhågor om.

För H&M:s del handlar det om dollarkursen, säger Peter Malmqvist också, som möjligen anser att klädjätten inte längre är ledande i design utan har ”blivit lite slätstrukna” på det området.