Telekomjätten gör en förlust på nästan 1 miljard kronor före skatt fjärde kvartalet 2016.

ANNONS

Det kan jämföras med en vinst på strax över 10 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Bolagets rörelseresultat för den nu aktuella perioden blev en förlust på 280 miljoner kronor. Det kan ställas i förhållande till bolagets vinst på över 11 miljarder kronor fjärde kvartalet 2015.

Analytikerna hade i snitt räknat med att rörelseresultatet skulle landa på en vinst på 417 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning, rapporterar TT och uppger att Ericssons omsättning även backat 11 procent – från 73,6 miljarder kronor fjärde kvartalet 2015 till 65,2 miljarder kronor fjärde kvartalet 2016.

Här låg analytikernas snittprognos på 59,2 miljarder kronor, framgår det.

Nu föreslår styrelsen att aktieutdelningen sänks till 1 krona per aktie från 3:70 kronor per aktie.

ANNONS
ANNONS

Alldeles nyss intervjuades Börje Ekholm, Ericssons nye vd, tidigare vd för Wallenbergsfärens maktbolag Investor, i P1 Morgon i Sveriges Radio.

Ekholm underströk att det inte är hållbart att Ericsson fortsätter blöda men deklarerade samtidigt att inga fler besparingar är aktuella.

Han gav inga besked om huruvida företaget exempelvis kan komma att styckas upp för att bryta den djupa nedåtspiralen.

”Han vill inte prata alls om en uppdelning av företaget”, konstaterade Claes Aronsson, reporter på Ekonomiekot, efter inslaget.

Bedömare menar att det är ”bråttom, bråttom” att Ekholm vidtar kraftåtgärder.

”Vi kommer att fokusera resurserna på områden där vi kan vinna och måste vinna för att ha ett starkare Ericsson på sikt”, sade Ekholm i P1-intervjun och tillade att bolaget framför allt måste bli marknadsledande på 5G-området.

ANNONS
ANNONS

”Mitt mandat är att se till att vi har ett starkare bolag på fem till tio års sikt”, förklarade Börje Ekholm, som inte ser något problem i att han är bosatt i USA samtidigt som han leder ett företag med säte i Sverige.

”Mitt kontor är i Stockholm och jag är i Stockholm. Att jag råkar vara skriven i USA är en annan fråga.”

MISSA INTE: Så slår Ericssons slakt: ”Bedrövligt” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Så kommenteras nyhetsbomben om Ericsson [Dagens PS] >